FOTO Međimurska operna scena: Ponosni na naše 23 svjetske i domaće zvijezde

Neki od poznatijih međimurskih opernih pjevača

Međimurci se danas mogu pohvaliti brojnim uspjesima svojih opernih pjevača i pjevačica kao nikad prije. U Međimurju su također rođene i velike zvijezde zagrebačke i ljubljanske opere koje su dominirale opernom scenom u drugoj polovici dvadesetog stoljeća

Zahvaljujući sve boljem pedagoškom radu brojnih profesora glazbe po školama, ali i podršci roditelja, sve više mladih opernih pjevača i pjevačica dolazi iz Međimurja, pogotovo nakon 1990. godine i demokratskih promjena, kad su glazba i ples postali jednako važni kao i druge grane umjetnosti.

Dakako, ovdje je riječ samo o opernim solistima, no mladi sve više studiraju glazbu pa i balet. To što Međimurje ima izuzetno veliki broj opernih pjevača i pjevačica vjerojatno nije slučajnost s obzirom na  povijest kraja i sačuvanu narodnu pjesmu, no ipak začuđuje koliko su mlade operne nade uspješne.

Vjerojatno najstariji operni pjevač iz Međimurja za kojeg znamo bio je Stjepko Janković iz Draškovca. Rođen u Draškovcu 2. rujna 1921. godine, a umro u Osijeku 1993. godine. Od 1941. godine počinje pjevati u HNK-u u Osijeku. Radio je u Splitskom narodnom kazalištu, Dubrovniku i Beogradu.  Ostvario je preko 300 dramskih i operetnih predstava. U opereti “Mala Floramy” tumačio je čak pet različitih uloga. Najviše je volio ulogu lude u Šekspirovoj komediji “Na tri kralja ili kako hoćete” koju je u Splitu 1950. godine režirao Međimurec Kalman Mesarić.

Prva generacija međimurskih opernih pjevačica kao što su Lili Čaki, te primadone Božena Glavakova ili Mirka Klarić već su završile svoje glazbene karijere, no dolazi druga generacija i brojne mlade pjevačica. Isto je kod muških glasova, Međimurje već ima četiri glasovita baritona, a dolaze i mladi.

U ovom tekstu pobrojili smo dvadeset i troje opernih pjevača i pjevačica iz Međimurja, uz ogradu da negdje u svijetu možda nastupa još koji pjevač ili pjevačica međimurskog podrijetla za kojeg ne znamo, tako na primjer u Americi ili Argentini.  

Sopranistica Lili Čaki (Legenstein) iz Čakovca

Sopranistica i koreografkinja Lili Čaki, Lili, pravo prezime Legenstein, rođena je Murskoj Soboti 6. studenog 1923. godine, no s obitelji je živjela u Čakovcu, pa se i smatra Čakovčankom. Diplomirala je klasični balet i moderni ples, posebno step u Budimpešti. Karijeru započela 1949. u Narodnom kazalištu »Ivan Zajc« u Rijeci, najprije kao članica baletnog ansambla, a kao operetna solistica debitirala 1950. ulogom Mi u Zemlji smiješka (F. Lehár). U Rijeci je ostala dvije sezone, a od 1951. do umirovljenja 1982. stalna je članica kazališta »Komedija« u Zagrebu, osim 1961. – 1965, kada ponovno nastupa u riječkom kazalištu. Ponosi se i priznanjem Grada Čakovca. Ostvarila je tridesetak uloga u klasičnim operetama i musicalima ističući se nadasve kao Miss Beautyflower, Mala Floramye i Perina (I. Tijardović, Mala Floramye i Splitski akvarel) i druge uloge. Živi u Zagrebu.

Lili Legenstein
Lili Čaki Legenstein

Mezzosopranistica Božena Glavak, prvakinja Ljubljanske opere

Mezzosopranistica Božena Glavak rođena je u Čakovcu 23. listopada 1930. godine. Nakon Učiteljske škole u Čakovcu, školovanje nastavlja u Ljubljani, kao solopjevačica kod Ksenije Kušej Novak. Od 1956. godine djeluje u Operi Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani operi gotovo cijeli život. Prva uloga joj je Maddalena u operi “Rigoletto” 1956. godine. U ljubljanskoj operi ostvarila je do umirovljenja 1991. godine niz velikih uloga. Karijeru je završila 2005. godine, a čak 23 godine pjevala je kao gošća ulogu Dome u operi “Ero s onoga svijeta” u Zagrebu te u Wagnerovoj operi “Rajnino zlato” 1989. godine. Za svoj rad dobila je najviše slovensko odličje i mnoge druga priznanja.

Božena Glavak
Božena Glavak

Operna primadona HNK-a Zagreb Mirka Klarić iz Donjeg Vidovca

Sopranistica i operna primadona Mirka Klarić rođena je 10. travnja u 1934. godine u Donjem Vidovcu, nije studirala solopjevanje već jugoslavensku književnost. Pjevanje je učila privatno kod pedagoginje Lee Vomačke. Debitirala je 1955. godine u HNK-u u Zagrebu sa zahtjevnom ulogom u operi “Cavalleria rusticana” s ulogom Santuzze. Do umirovljenja 1984. bila je prvakinja zagrebačke Opere. Istaknula se kao vrstan tumač Puccinijevih likova. Velik je inozemni uspjeh postignula i kao Renata u operi Plameni anđeo Prokofjeva. Više od 200 puta tumačila ulogu Đule, te ulogu Jelene u operi Nikola Šubić Zrinski (Nagrada »Milka Trnina« 1963).

Mirka Klarić
Mirka Klarić

Sopranistica Ljiljana Labazan posvetila se pedagogiji

Sopranistica Ljiljana Labazan se nakon završetka studija i nastupa u kazalištu “Komedija” u Zagrebu posvetila pedagoškoj struci, a  predaje i na Rock akademiji. Češće nastupa u Međimurju.

Ljiljana Labazan
Ljiljana Labazan

Sopranistica Blanka Tkalčić iz Čakovca uspješno gradi opernu i pedagošku karijeru

Blanka Tkalčić, sopranistica, rođena je 1978. godine u Čakovcu. Nakon Srednje glazbene škole u Varaždinu završila je glazbeni studij i magisterij u Grazu, a potom se usavršavala kod Lidije Horvat Dunjko na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U srpnju 2004. sudjelovala je u izvedbi Mozartovog Requiema u Parizu s Pariškim komornim orkestrom, a 2007. gostovala u Moskvi na Danima hrvatske kulture. Od 2005. gostuje u osječkom HNK-u u opereti Madame Troubadour u ulozi Georgette, u operi Martha u ulozi Nanci, u opereti Vesela udovica u ulozi Valensienne, u operi Il Signor Bruschino u ulozi Marianne te u operi Sirena u ulozi Sirene. Vokalni je pedagog u Glazbenoj školi Varaždin.

Blanka Tkalčić
Blanka Tkalčić

Mezzosopranistica Nina Tarandek iz Zasadbrega, mlada zvijezda Frankfurtske opere

Mezzosopranistica Nina Tarandek, mlada zvijezda Frankfurtske opere iz Zasadbrega, rođena je 1981. godine u Čakovcu, završila je Srednju glazbenu školu u Varaždinu, a potom studirala u Beču. Od 2013. godine članica je opere u Frankfurtu. Među omiljene skladatelje ova mlada mezzosopranistica ubraja Mozarta i Richarda Straussa, naročito njegovu operu ‘Rosenkavalier’. U međuvremenu je pjevala i Wagnera (Waltraute u ‘Walküre’), ali i uloge u suvremenim operama. Nastupila je i Kini, a 2017. godine i u Čakovcu.

Nina Tarandek
Nina Tarandek

Marija Vidović Žužul iz Donje Dubrave

Sopranistica Marija Vidović Žužul iz Donje Dubrave živi u Beču, gdje je završila studij. Nastupila u operi “Karmen” u Splitu 2013. godine. Nastupa po cijelom svijetu od Meksika do Züricha i gradi međunarodnu karijeru. Nedavno je u Beču nastupila s Gradskim pjevačkim zborom iz Preloga.

Sopranistica Evelin Novak iz Gornjeg Mihaljevca članica je Berlinske državne opere

Sopranistica Evelin Novak rođena je u Čakovcu 1985. godine, od 2011. godine stalna je članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj. Glazbenu naobrazbu započela je na klaviru. Od dvanaeste godine je uzimala satove pjevanja kod prof. Darije Hreljanović. Potom slijedi studij pjevanja na Državnoj visokoj školi za glazbu i teatar u Stuttgartu. Učiteljica pjevanja bila joj je prof. Dunja Vejzović u čijoj klasi je i diplomirala u veljači 2008. godine. Pjeva skladbe, oratorije, opere, operete. Njene su uloge Mimi u Puccinijevom La Bohème, Micaela u Bizetovoj Carmen. Nastupa često i na bini dvorca Charlottenburg.

Evelin Novak
Evelin Novak

Altistica i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar iz Kotoribe

Altistica i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar iz Kotoribe studirala je solopjevanje i pedagogiju u Grazu, magistrirala je 2011. godine. Nastupa povremeno, sudjeluje u projektu “Lazarus”. Opredijelila se za više za pedagošku karijeru.

Ivana Horvat Medić, solistica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku

Sopranistica Ivana Horvat Medić rođena 4. lipnja 1985. godine u Čakovcu. Osnovne je glazbene korake započela u Čakovcu u klasi prof. Nade Varga. Usavršavala se tijekom srednjoškolskog obrazovanja u Glazbenoj školi u Varaždinu – smjer solopjevanja u klasi prof. Darije Hreljanović. Studij glazbe nastavila je na odsjeku solopjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav, te u klasi prof. Berislava Jerkovića. U svibnju 2010. dobila je rektorovu nagradu za ulogu Belinde u baroknoj operi H. Purcella “Didona i Eneja“. Solistica je Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Ivana Horvat Medić
Ivana Horvat Medić

Ena Pongrac iz Čakovca nastupa u Finskoj i Njemačkoj

Ena Pongrac rođena je 1991. godine u Čakovcu, najprije pjeva kao članica zbora Makovci i Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca. Uči pjevanje privatno kod Darje Hreljanović, a 2013. godine završava studij u Grazu, a potom magisterij na Berlinskoj akademiji. Uspješno nastupila u Finskoj. Među ulogama koje valja izdvojiti su u Jyväskylä Theater, Finska, a ove je godine u Carmen bila Mercédès. Prije tri godine je bila Zerlina u operi Don Giovanni, u Finskoj, a u Njemačkoj Hänsel u operi Hänsel und Gretel.Ena Pongrac

Tamara Korunek iz Nedelišća

Sopranistica Tamara Korunek iz Nedelišća mlada je pjevačica, ima tek 22 godine, studentica je na glazbenoj akademiji i Beču, gdje studira klasičnu operu. Glazba je oduvijek bila dio njezina života, a šira ju je javnost zapazila kada je sudjelovala u emisiji HRT-a „Do posljednjeg zbora“ s čakovečkom Gimnazijom.

Tamara Korunek
Tamara Korunek

Sopranistica Katarina Toplek iz Pušćina, stalna članica opernog ansambla HNK u Osijeku 

Katarina Toplek rođena je 1992. godine u Pušćinama. Magistrica je pjevanja kojeg je završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka, u klasi prof. Olge Šober. Srednju glazbenu školu završila je u Varaždinu, smjer pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović.

U travnju 2014. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ulogom Čobančeta u operi „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Iste godine u kolovozu sudjelovala je na Međunarodnoj ljetnoj školi barokne glazbe i plesa „Aestas musica“ u Varaždinu gdje je pjevala ulogu Philidela u operi Henrya Purcella „Kralj Arthur“. Sljedeće godine pjevala je ulogu Anine u Verdijevoj operi „La Traviata“ u HNK Ivan pl. Zajca u Rijeci. U prosincu 2016.g. pjevala je ulogu Ide, u opereti „Šišmiš“ Johanna Straussa mlađeg u istoimenom kazalištu. U veljači 2017.g. pjevala je ulogu Revirnikove i Pani Pasekove u operi „Mala lukava lisica“ Leoša Janačeka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nastupala je s Varaždinskim komornim orkestrom, Riječkim opernim orkestrom te drugim vokalnim i instrumentalnim sastavima. Sudjelovala je na raznim međunarodnim natjecanjima gdje je ostvarila zapažene rezultate, a posebno se ističe završnica opernog natjecanja „Belvedere“ godine 2016. u Cape Townu (Južna Afrika). U lipnju 2017.godine magistrirala je ulogom Jelene u operi „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca u Osječkom narodnom kazalištu. Dugogodišnji je član i solist zbora Josip Vrhovski Nedelišće. Sudjelovala je na mnogobrojnim smotrama Međimurske popevke. Trenutačno je stalni član opernog ansambla u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gdje je očekuje uloga mlade nevjeste u opereti „Kod bijelog konja“ Ralpha Benatzkya.

Katarina Toplek
Katarina Toplek

MLADE OPERNE PJEVAČICE MEĐIMURJA NA POČETKU KARIJERE

Sopranistica Nadia Bistrović završila je studij u Beču, no posvetila se pedagoškom radu i nastupa povremeno.

Mlada sopranistica Janja Vukina Fučko završila je studij u Grazu i nastupa s Althan ansamblom, opredjeljuje se više za pedagoški rad.

Karolina Matijašec studira pjevanje na Muzičkoj akademiji u Puli i na početku je karijere.

Karolina Žvorc, solistica, pjeva u zboru Josip Vrhovski iz Nedelišća, mlada je pjevačica koja gradi svoju glazbenu karijeru.

Karolina Žvorc
Karolina Žvorc

 

USPJEŠNI MLADI MEĐIMURSKI BARITONI:  četiri velike glazbene karijere

Armando Puklavec iz Gornjeg Mihaljevca

Bariton Armando Puklavec, rođen 1. siječnja 1974. godine u Čakovcu, iz Gornjeg Mihaljevca, započeo je glazbenu karijeru kao tromblonost u klasi prof. Stjepana Rukljića na Glazbenoj školi u Varaždinu. S 15 godina počeo je učiti solopjevanje kod Darje Hreljanović. Diplomirao i magistrirao u Beču.

Prvu opernu izvedbu na Schlosstheateru Schönbrunnu u Beču kao Jean-Baptiste Pouquelin / Molière u operi Die Schule der Frauen Rolf Liebermann. Bilježi brojne nastupe u ulogama Rigoletto, Germont, Rodrigo Posa, grof Luna u operama Verdi… Nakon višegodišnje suradnje s kvartetom Zagreba, izvodio je ciklus “Pjesme moje majke” Josipa Štolcer-Slavenski u Pragu i Čakovcu te pjesnički ciklus “Pet međimurskih pjesama” Vladimira Ruždaka u zagrebačkoj Mimari. Pjevao je i ulogu Zrinskog u istoimenoj operi. Bio je prvi bariton u Sarajevskoj operi. Zadnjih godina je najviše u Grčkoj u Solunu, s naslovnom ulogom u operi Aida, a češće nastupa i u Međimurju.

Armando Puklavec
Armando Puklavec

Henrik Šimunković iz Čakovca

Bariton Henrik Šimunković iz Čakovca nakon glazbenog obrazovanja u Čakovcu i Varaždinu 1999. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu – smjer solopjevanje u klasi prof. Nade Puttar – Gold. Diplomira 2003. u klasi prof. Bujanović – Stanislav s odličnim uspjehom i stiče zvanje akademski muzičar pjevač i profesor pjevanja. Magistrirao je 2006. u klasi prof. Nevena Belamarića. Tijekom studija usavršava se na seminarima renomiranih umjetnika. Djeluje kao profesor pjevanja u glazbenoj školi Glasbena šola Beltinci, u Sloveniji. Nastupa širom Hrvatske i u inozemstvu. Unazad 10 godina djeluje u Zagrebačkom opernom studiju, nastupa na opernim pozornicama HNK Zagreb, HNK Split te «Komische Oper» Berlin i «Wiener Kammeroper». Pjevao je i ulogu Papagena iz “Čarobne frule”.

Henrik Šimunković

Filip Hozjak iz Preloga

Tenor Filip Hozjak iz Preloga studirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a opredijelio se za belkantističke uloge. Dobitnik je rektorove nagrade za 2017. godine, za ulogu Gaetana u operi Donizetija “Ljubavni napitak”. Dvadeset i četiri su mu godine i pred njim je karijera. Često nastupa u Međimurju i posebno u Prelogu.

Nakon diplomiranja na glazbenoj akademiji u Osijeku član je Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Od lani je član Zbora HNK-a u Osijeku, gdje pjeva ulogu Louis Philippe La Tourette u opereti Bajadera, i to kao lirski tenor.

Filip Hozjak

Miljenko Turk iz Čakovca

Bariton Miljenko Turk rođen 1975. godine u Čakovcu, završio je pjevanje na Sveučilištu u Grazu, na Glazbenom učilištu u Kölnu. Od 2001. godine pripada ansamblu Kölnske opere. Pjevao je Wolfram von Eschenbach u Tannhäuseru, Silviju u I Pagliacci, Nardo u La finta garderiji i dr. Za portret Hamleta na premijeri Benesovih igrača, 2002. je bio nagrađen za najboljeg mladog pjevača. Prijatelji Kölnske opere počastili su ga 2006. godine nagradom Offenbach. Redoviti je gost u bečkoj državnoj operi i pjevao u Mozartovom ciklusu Salzburškog festivala. 2004., 2005. i 2007. nastupio je na Festivalu Bayreuth u Parsifalu i Lohengrinu, kao i na premijeri Slap u Šišmišu.

Miljenko Turk
Miljenko Turk

MLADI OPERNI PJEVAČI KOJI TEK DOLAZE

Jurica Jurasić Kapun iz Čakovca

Bariton Jurica Jurasić Kapun rođen je 1994. godine u Čakovcu i na početku je karijere. Nakon srednje Glazbene škole u Varaždinu upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu, solopjevanje.

Dominik Padarić iz Žabnika

Mladi bariton Dominik Padarić iz Žabnika ima tek dvadeset i jednu godinu i pred njim je glazbena karijera. Učenik je Glazbene škole u Varaždinu. Povremeno nastupa za svoj Sveti Martin na Muri.

Dominik Padarić
Dominik Padarić

 

Napomena: korišteni osobni životopisi pjevača i pjevačica u skraćenom obliku te dostupni podaci mreža s interneta

 

Priredio: Josip Šimunko

Foto: Zlatko Vrzan, Roberta Radović

Ostavi komentar