FOTO: Kreće rekonstrukcija Matulovog grunta u Frkanovcu

matulov grunt
Stara frkanovečka hiža pretvorit će se u Matulov grunt

Danas, 5. ožujka, u Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije u povodu potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji Matulovog grunta u Frkanovcu u sklopu projekta Med dvemi vodami. 

–  Naše Međimurje bogato je svojim prirodnim vrijednostima i  svojom bioraznolikošću te to treba iskoristiti, ne samo kako bi očuvali naš identitet, nego kako bi pretvorili Međimurje u top turističku destinaciju kontinentalnog turizma, kazao je župan Matija Posavec.   

Upravo zato osmišljen je projekt Med dvemi vodami koji ima svoja tri dijela. Jedan od njih je uređenje Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, čije se otvorenje se očekuje u drugoj polovici travnja. Također će biti revitalizirana poučna staza Svetomartinska Mura uz stari tok Mure u Svetom Martinu na Muri. Otvorenje te staze bit će 20. ožujka uz organizaciju najsjevernije utrke u Hrvatskoj. Treći je projekt rekonstrukcija Matulovog grunta u Frkanovcu.

Frkanovec je srce Međimurje i mjesto oko kojeg imamo puno prirodnih vrijednosti. Kada  radovi završe, to će biti lijepi istraživački centar i točka gdje će se odmarati turisti, gdje će doći posjetitelji. To će biti stanica za daljnje upoznavanje našeg prekrasnog krajolika, naglasio je župan Posavec

Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja. 

Ukupna vrijednost projekta „Med dvema vodami“ je 12.108.422,84 kuna, a 85 posto iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 posto financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri. 

Ugovor u vrijednosti 1,17 milijuna kuna potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Vlašić DN usluge Drago Vlašić. Radovi bi trebali završiti do srpnja. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar