FOTO: Jedan roditelj će od 1. travnja besplatno boraviti sa svojim bolesnim djetetom u čakovečkoj bolnici!

Od 1. travnja stiže nova mjera za sve roditelje koji žele boraviti sa svojom djecom u Županijskoj bolnici Čakovec. Njihov boravak će postati besplatan, to jest sufinanciran od strane Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije. Ono se odnosi na sve roditelje koji žele boraviti sa svojom djecom do 18 godine. Do sad se dnevni boravak plaćao 262 kune, od čega je 112 kuna sufinancirala županija. Tako je roditelje boravak koštao 150 kuna dnevno.

Župan Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i v.d. ravnatelj Tomislav Novinščak predstavili su novu mjeru.

-Roditeljima se ovom mjerom omogućilo da budu sa svojim djetetom u bolnici kada je to potrebno. Mogu biti u bolnici onda kada kapaciteti to dozvoljavaju, poručila je pročelnica Sonja Tošić-Grlač.

Tijekom prošle godine hospitalizirano je preko 2 tisuće djece na čakovečkoj neonatologiji.

-Liječnici se trude, ponekad i nadljudskim naporima da drže istinski status bolnice prijatelja djece. S upravom bolnice pronašli smo sredstva kako bi se roditelji u potpunosti rasteretili i koji moraju biti s djetetom bolnici. To je standard koji zaslužuje Međimurje, ali i odgovornost prema zajednici i onim najmlađim pacijentima koji moraju nažalost biti u bolnici, poručio je župan Matija Posavec.

Godišnje je u čakovečkoj bolnici zbrinuto između 50 i 60 novorođenčadi koji su rođeni prerano, isto tako zbrinut je i određen broj djece koja su rođena s niskom težinom. Odjel neonatologije je obnovljeno i opremljeno, za sad se čeka opremanje i operacijske sale na tom odjelu. Time će sve za porodništvo biti na jednom mjestu.

Voditeljica neonatologije Bernarda Medlobi Vinković, dr. med. ovom je prilikom najavila i nabavku kauča za rastezale za majke čija su djeca palčići ili moraju biti u izolacijskim prostorijama.

-Na odjelu neonatologije glavnu ulogu ima majka čije je mjesto uz njeno dijete. Bolnica zato već niz godina omogućava besplatan boravak na novorođenačkom odjelu od mjesec do dva starosti djeteta, poručila je doktorica Medlobi.

Foto: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar