FOTO: Izložba 50 godina Tribine Čakovec četvrtkom kao svjedočanstvo kulture koju Čakovčani žive pola stoljeća

Uvertira u svečanost 50-te obljetnice Tribine Čakovec četvrtkom bila je izložba plakata kao dokumentarno svjedočanstvo kontinuirane kulturne aktivnosti i raznovrsnih programskih sadržaja koji obogaćuju kulturni život grada Čakovca u kontinuitetu od 1969. godine. Izložena su 24 plakata, a sam postav je koncipiran po desetljećima.

Marta Horvat

– Osim što se prati raznovrsnost kulturnih programa 70-tih kada su bile večeri ljubavne lirike, poezije i legende, dakle programima kojih više nema na tribini, pa zatim 80-tih kada na pozornicu stižu ekstravagantnija gostovanja kao primjerice Brasil Tropical, pa 90-te kada imamo koncerte, filmove hrvatske i europske produkcije. kazala je na otvorenju izložbe Marta Horvat.

Večer je moderirala Marina Oskoruš voditeljica izložbenih i filmskih djelatnosti Centra. Izložba će se moći razgledati do 11. listopada, te od 22. listopada do 18. studenoga.

Romano Bogdan
Romano Bogdan

Program je nakon izložbe nastavljen u dvorani Centra za kulturu emotivnim govorima Romana Bogdana voditelja tribine ČČ, Ladislava Varge ravnatelja Centra. U pola stoljeća program Tribine ČČ samo dva puta je kasnio.

Ivan Levačić i Ladislav Varga

Publici su prigodne riječi i čestitke za 50 rođendan kulture grada Čakovca uputili gradonačelnik Stjepan Kovač i Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture.

Mirjana Pintar i Marina Oskoruš

Redakciju za osmišljavanje ČČ u njezinim počecima činili su Mira Kermek, Priska Kulčar, Vinko Lisjak, Antun Ćelar, Andrija Šoštar, Ernest Fišer, Zvonimir Bartolić, Vladimir Ciglar, Dragutin Flajpan, Antun Antonović, Ladislav Vegh i Dragutin Toma. Tribinu je prvih 19 godina vodio pokojni Vinko Lisjak, a nakon toga sve do danas tu ulogu ima Romano Bogdan.

Robert Lisjak
Robert Lisjak

Dio navedenih imena pojavljuju se u 20 minutnom dokumentarnom filmu posvećenom 50-toj obljetnici za čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Robert Lisjak, a kameru Žan Novosel.  Tribina je započela gostovanjem tadašnjeg Narodnog kazališta “August Cesarec” komedijom nepoznatog kajkavskog autora Hipokondrijakuš 2. listopada 1969. godine. 

Matija Dedić i Gabi Novak raznježili su publiku

Nakon premijernog prikaza filma publika je imala priliku uživati u emocijama prožetom glazbenom nastupu majke i sina, Gabi Novak i Matije Dedića. 

Posjetitelji su kući ponijeli prigodan katalo izložb

– Tribina ČČ postala je prepoznatljiv simbol kulture Čakovca. Zakon je – četvrtak je u Čakovcu dan za kulturu. I tako već pola stoljeća! Hvala inicijatorima koji su sve to pokrenuli, zatim svim djelatnicima, gostima koji dolaze na našu scenu te nadasve publici koja vjerno prati filmske, koncertne i kazališne sadržaje Tribine ČČ. Hvala Gradu Čakovcu kao osnivaču CZK-a i kao financijeru Centra te svim ostalim sponzorima koji omogućavaju kulturnu raznolikost i takav kontinuitet u nizu kakav je u Hrvatskoj rijetkost, kazao je ravnatelj Varga te svima poželio sretan rođendan. Rođendansko druženje završilo je na Maloj sceni “Vinko Lisjak”.

foto: rr, zv

Ostavi komentar