FOTO i VIDEO Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu: Iduće godine uvodimo studij s engleskim jezikom

Čakovečki odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji djeluje od 1879. godine svečanom je sjednicom danas obilježio Dan fakulteta.

Dan odsjeka simbolično se slavi 25. travnja jer je tada, naime, po prvi put 1919. godine započelo izvođenje nastave na hrvatskom jeziku. Prije toga nastava se izvodila na mađarskom jeziku.

Ove godine obilježavamo 139 godina obrazovanja učitelja, 99 godina od početka rada učiteljske škole na hrvatskome jeziku te 129 godina otkako je ova naša zgrada izgrađena. Iduće godine slavimo tri velike okrugle obljetnice. To su brojke iza kojih stoji život i rad generacija učitelja i njihovih učenika– istaknula je u svom govoru prodekanica Odsjeka u Čakovcu doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i dodala da svakodnevno motiviraju studente te ih usmjeravaju da mogu odgovoriti na buduće izazove škole i odgoja.

Prodekanica Odsjeka u Čakovcu doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan

Trenutno ovdje studira petstotinjak studenata na učiteljskom i odgojiteljskom studiju. U završnoj smo fazi dobivanja dopusnice za program učiteljskog studija s engleskim jezikom. Čekamo još samo potvrdu upisa u Upisnik studijskih programa koji nam mora doći iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te čvrsto vjerujem da ćemo iduće godine na veliku obljetnicu međimurskog učiteljstva upisati prve studente – obznanila je prodekanica Turza-Bogdan.

Svečanost su svojim nastupima uveličali Akademski zbor Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu s dirigenticom mr. Senkom Bašek-Šamec i uz klavirsku pratnju profesora Maria Jageca te Studentski folklorni ansambl s voditeljicom doc.dr.sc. Ivanom Nikolić uz tamburaše koje je uvježbao prof. Branimir Magdalenić.

Posebni gosti ove svečane sjednice bili su učenici Područne škole Stanetinec koji su izveli dramsko-scensku igru Dedek i repa i nasmijali publiku do suza. Na sjednicu su došli u pratnji diplomirane učiteljice Božene Kralj koja ih je pripremala za nastup. Voditelji programa bili su studenti Anja Glavina i Ivan Šuk.

Sjednici su nazočili dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo, zamjenica župana Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović, ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Sisak Božan Šutalo, ravnatelji srednjih i osnovnih škola, ravnateljice dječjih vrtića s područja grada, predstavnici za javno zdravstvo Međimurske županije te umirovljeni profesori i studenti fakulteta.

FOTO i VIDEO: Sanja Heric

Ostavi komentar