FOTO DAN ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE: U Čakovcu je sinagoga srušena, ali ona je u našim srcima

Luciano Moše Prelević, Marina Payerl-Pal, Andrej Pal, Dražen Klinčić i Anuška Deranja Crnokić
Luciano Moše Prelević, Marina Payerl-Pal, Andrej Pal, Dražen Klinčić i Anuška Deranja Crnokić

Zagrebački rabin Luciano Moše Prelević čakovečku je publiku okupljenu na programu Dana židovske kulture i baštine u u Čakovcu kazao: – U Čakovcu je sinagoga srušena, ali ona je u našim srcima.

A upravo je tako, s puno emocija i srca pripremljen program u domaćinstvu Židovske općine Čakovec u sklopu manifestacije Dana europske baštine 2018. godine. Organiziran je u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske čiji su izaslanici Anuška Deranja Crnokić voditeljica Služba za dokumentaciju i registar kulturnih dobara i Dražen Klinčić, voditelj Odjela za dokumentaciju kulturne baštine nazočili čakovečkom programu. Manifestaciji su se pridružili Muzej Međimurja u Čakovcu, Državni arhiv za Međimurje i Matica Hrvatska podružnica Čakovec.

Program je održan u zgradi Scheier koja je sve do Drugog svjetskog rata središte kulturnog i zabavnog života Čakovca. Bila je u vlasništvu židovske obitelji i Dragutina Scheiera, ali se koristila prije svega u društvene svrhe. O tom i drugim povijesnim detaljima vezanim uz zgradu Scheier i tadašnje filmske projekcije govorila je Marina Oskoruš jedna od šest autora knjige Stoljeće filma u Čakovcu (1913. – 2013.).

Predstavljena su i dva izdanja ostvarena u suradnji s Maticom Hrvatske. O knjizi “Iz pepela čakovečke sinagoge – Životopis Eve Schwarz” autora Branimira Bunjca  govorio je profesor Ivan Pranjić. Moderatorica večeri Aleksandra Ličanin, ujedno i autorica knjige “Dvije ljubavi i jedan rat Eve Panić Nahir” govorila je o nastanku ovog djela i poznanstvu s Evom Panić Nahir koja je između ostalog proglašena i počasnom građankom grada Čakovca. Ulomke iz knjiga interpretirale su Laura Levačić i Tina Čatlaić, učenice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Nakon ove dvije priče o dvije ugledne članice Židovske općine Čakovec, govorio je i Vladimir Kalšan, koji je donedavno bio ravnatelj Muzej Međimurja, a autor je izložbe Židovi u Međimurju, koja je bila izložena u izložbenom dijelu zgrade Scheier. Dotakao se povijesnih momenata i uglednih židovskih obitelji i zajednice koje su značajno doprinijele gospodarskom i kulturnom razvoju Čakovca.

Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar pozvao je sve neka razgledaju restauriranu Matičnu knjigu Židovske općine Čakovec koja je također bila eksponat prigodno postavljene izložbe.

Glazbeni događaj oplemenili su kletzmer sastav “Kontra-Kvartet s izvedbama tradicionalne židovske glazbe. Manifestaciji je nazočio i David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

foto: rr

Dio atmosfere programa i izložbe pogledajte u nastavku.

 

Ostavi komentar