FOTO: 10-ta obljetnica čakovečke eko tržnice

eko tržnica
Simbolična proslava desete obljetnice eko-kutka

Prije 10 godina, točnije 9. rujna 2009 godine Jagoda Turk iz Brezja, Slavica Šegović iz Ivanovca te Štefanija Meandžija iz Nedelišća i nekoliko entuzijasta osnovali su eko tržnicu u Čakovcu. Namjera je bila imati svoj kutak za vlastite ekološki uzgojene proizvode u okviru čakovečke tržnice.

– Smjestili smo se, kao što je poznato na prostoru gdje se prodavao sir i vrhnje, prisjetila se početaka rada Jagoda Turk, eko proizvođačica iz Brezja. 

Prostor je bio dobar unatoč tome što se radilo o zatvorenom, a samim time i pomalo izoliranom dijelu tržnice. S vremenom su dobili i znatna sredstva kojima su uredili svoj kutak, nabavili klupe i veliki poster. U međuvremenu su preselili na sadašnju lokaciju uz trgovinu METSS-a.

– Ostale smo nas četiri, stisnute na jednom pultu i kak imamo sezonske robe tak i prodajemo – rekla je naša sugovornica.

Priznaje da im je na postojećem mjestu puno bolje jer ima više ljudi, kupaca i nisu izolirane. Svoju robu prodaju srijedom i subotom tijekom cijele godine. Tijekom toplijeg godišnjeg doba prodaju sezonsko povrće, a kroz zimu uglavnom zimnicu, grah, žitarice, brašno i voće.

Iako se površine pod ekološkom proizvodnjom u Međimurju šire, ekoloških uzgajivača povrća baš i nema u toj statistici. Uglavnom rastu površine pod voćnjacima i livadama.

– Ekološka proizvodnja povrća nije isplativa i ne može se od nje živjeti. Stoga se ljudi njome uglavnom bave kao dopunskom djelatnošću, nakon posla ili uz mirovinu – kazala je.

Unatoč svemu tome, ističe eko proizvođačica Jagoda, bila bi šteta odustati od takvog načina proizvodnje tim više što siju uglavnom svoje sjeme.

– Mi smo ujedno i čuvarice starog, domaćeg sjemena čime čuvamo našu tradiciju i bogatstvo i raznolikost biljnih vrsta.

Ostavi komentar