0.1 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Filip Horvat novi je predsjednik Zrinskih konjanika

Za novog predsjednika Zrinskih konjanika izabran je Filip Horvat, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca.

U ponedjeljak, 4. rujna, u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održana je skupština udruge „Zrinski konjanici“. Ova udruga osnovana je na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Međimurske županije još 2018. godine, s ciljem njegovanja višestoljetne konjaničke i viteške baštine u Međimurju i kulturnog nasljeđa Zrinskih, no tijekom idućeg je razdoblja zbog nepovoljnih okolnosti i smrti gosp. Josipa Črepa, jednog od glavnih inicijatora i poznavatelja vještina vojničkog jahanja, njena aktivnost zamrla.

Na poticaj vodstva Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu odlučeno je stoga da je sazrio trenutak za obnovu već tada planiranih aktivnosti.

Izborna skupština

Tim povodom na održanoj skupštini izabrano je novo vodstvo – umjesto dosadašnjeg predsjednika udruge, nekadašnjega međimurskog župana, gosp. Marijana Ramušćaka, za novog predsjednika izabran je Filip Horvat, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca, koji je u svom obraćanju okupljenima naveo kako će mu jedan od primarnih ciljeva biti naglašavanje turističkog potencijala ovog projekta.

Na mjesta dopredsjednika izabrani su Matija Ladić, načelnik Općine Pribislavec i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, te Tara Damjan, ujedno i nova nastavnica/instruktorica jahanja, dok je za tajnika izabran Saša Vuković, voditelj ureda Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, u čijim se prostorima ujedno nalazi i sjedište udruge. Zapovjednikom stožera ostao je gosp. Vlado Matić iz Strelca, a dozapovjednicima Branimir Novak i Krunoslav Mikulan.

Kao glavni ciljevi udruge u narednom su periodu naglašeni potreba za njenom vizualnom reprezentacijom u međimurskoj javnosti, odnosno povezivanje s ostalim uzgajivačima konja na prostoru Međimurske županije.

Uz to, naglasak je stavljen i na jačanje veza s uzgajivačima međimurskog konja kao autohtone, no nažalost još uvijek ugrožene pasmine. U tom smislu jedna od prvih akcija bit će određivanje datuma prikladnog za proglašenje Danom međimurskog konja.

Dugoročni ciljevi uključivat će početak uvježbavanja jahača te napokon i njihov kostimirani nastup na javnim manifestacijama.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka