Evo tko vodi računa da za blagdane nitko ne bude zaboravljen!

kune 500 kuna novac
Ilustracija, Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Društvo smo velikih socijalnih razlika, a u maloj zemlji kao što je naša i jedni drugima vidimo u tanjur što je izvor velik frustracija. Posebno je teško u vrijeme blagdana kada svaki čovjek želi malo veselja i obilja. To su dobro prepoznale međimurske općine i gradovi, načelnici i gradonačelnici i to iz svih opcija te  unazad nekoliko godina pokušavaju barem za blagdane osigurati malo veselja najosjetljivijim skupinama. Daruju one kojima i mali darovi puno znače, socijalno ugroženima, umirovljenicima s malim mirovinama i djeci koja zaslužuju radosno djetinjstvo. Moglo bi se sada rastezati priča kako time kupuju naklonost birača, ali u situaciji kad sve opcije svojim građanima osjetljivih skupina dijele darove, to ipak zvuči malo nategnuto. Skloniji smo tezi da za blagdane proradi empatija i socijalna osjetljivost. Kako se bliži vrijeme blagdana napravili smo pregled po općinama i gradovima na tu  temu. Nema općine koja barem malo ne odvoji za darove svojim građanima. Postoje samo neke lokalen razliku u tome kako se i koga daruje. 

Donjomeđimurske općine sklonije su kriteriju socijalne ugroženosti i po tom ključu dijele darove, a gornje međimurske  općine sklonije su dijeliti darove umirovljenicima na temelju imovinskog cenzusa, a socijalno ugrožene pomažu na drugi način. Svi barem slatkišima daruju djecu. nadalje je otišal Općina Vratišinec koja će svoj djeci do 12 godina podijeliti takve poklone u vrijednosti do 100 kuna. 

Općina Štrigova je jedna od rijetkih koja ne daruje umirovljenike za Božić, li ih daruje za uskrs, ali će zato darovati djecu uz  obilazak sv. Nikole i Djeda Mraza. Svake godine uključuju se u sufinanciranje odlaska djeca na filmus projekciju u Cinestar.  

Gornji Mihaljevec svim starijim osobama od 65 godina bez prihoda i umirovljenicima s prihodima nižim od 2000 kuna daje božićnicu u iznosu do 200 kuna u gotovini. Za djecu će organizirati podjelu darova  s predstavom za djecu 21. prosinca. Djeca predškolske dobi i nižih razred aosnovne škole dobit će poklon pakete sa slatkišima, igračkom ili knjigom ovisno o dobi djeteta.

Sveti Juraj na Bregu bez primanja starijima od 60 godina i umirovljenicima s primanjima do 2000 kuna dijeli božićnice u iznosu od 200 kuna u gotovini.

Selnica umirovljenicima s mirovinama do 1500 kuna osigurava poklon bon od 200 kuna, a umirovljenicima s mirovinama do 2000  kuna poklon bon od 150 kuna. Socijalno ugroženima dijele nešto bogatije poklon pakete s osnovnim živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama,

Već šestu godinu zaredom dijele i poklon pakete djeci do 12 godina starosti koji sadrže slatkiše, voće i knjige za djecu. 

Sveti Martin na Muri u suradnji s maticom umirovljenika organizira  poklon bonove za Božić umirovljenicima. Ove godine podigli su census s 1500 na sve umirovljenike s umirovljenicima do 2000 kuna, a vrijednost poklon bona je 100 kuna.

Dekanovec umirovljenicima daruje poklon bon u iznosu od 200 kuna, u slučaju mirovine manje od 2000 kune. Uz umirovljenike, daruju su i djeca.

Strahoninec svim osobama starijim od 75 godina za Božić pokloni bon u vrijednosti od 75 kuna. Poklon paketima u kojima su slatkiši i voće daruju  i djecu do 12 godina u okviru Adventa u Strahonincu i najmlađe u vrtiću. 

U Domašincu umirovljenici će dobiti  božićnice od 200 do 300 kuna, ovisno o razini mirovine. 

Pribislavec nema odluku o dodjeli darova umirovljenicima, ali su doznačili sredstva iz proračuna vrtiću koji će organizirati nabavu poklon paketa za djecu u kojemu će biti slatkiši i igračke. 

Šenkovec za sve mještane starije od 80 godina osigurava poklon bonove  u iznosu od 150 kuna kojim mogu nabaviti potrepštine po želji izuzev alkohola i cigareta. Za sve mještane uveli su tradicionalni Advent u Šenkovcu pod šatorom uz tamburaše uz kuhano vino i hot dog, a za djecu Djed Božićnjak s punom torbom slatkiša daruje djecu 

Orehovica će prigodne darove za Božić dati umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kuna u visini od 600 kuna, a jednako tako pripremaju i poklon prigodne darove djeci.

Grad Čakovec za Božić daruje daruje samo najpotrebitije obitelji ili samce i djecu iz uzgroženih obitelji. Lani je vrijednost dara iznosila 200 kuna, a ove godine vrijednost povećavaju na 300 kuna. 

Mursko Središće daruje umirovljenicima poklon bon, čija vrijednost ovisi o visini mirovine. Bon u visini 200 kuna primaju umirovljenici s prihodima do 1500 kuna. S mirovinama od 1500 do 2000 kuna bon u vrijednosti od 150 kuna, a oni s mirovinama od 2000 do 2500 kuna bon u vrijednosti od 100 kuna. Uz to djecu daruju slikovnicom ili knjigom, te slatkišima na prigodnim blagdanskim priredbama.

Vratišinec daruje umirovljenike koji primaju mirovine do 1500 kuna s poklon bonom u vrijednosti od 300 kuna, a one s mirovinama do 2500 s poklon bonom u vrijednosti od 200 kuna i djecu s poklon paketom od 100 kuna. Ove godine Općina Vratišinec pripremit će i poklon pakete za svu djecu do 12 godine života u vrijednosti od 100 kuna. 

Nedelišće umirovljenici iznad 75 godina dobit će božićnicu od 100 kuna u obliku bona, a preko mjesnih odbora djeci će se osigurati darovi za Svetog Nikolu. 

Goričan će umirovljenike koji imaju mirovinu ispod 1500 kuna darovati božićnicom od 120 kuna u obliku bonova. Božićnice dobivaju i studenti, redovni, te izvandredni koji ostvare 40 ECTS bodova u iznosu od 500 kuna. 22. prosinca u Goričan stiže Djed Božićnjak koji će pripremiti darove za najmlađe;, vrtićarce i djecu nižih razreda osnovne škole. 

Podturen će svoje umirovljenike darovati poklon bonom u iznosu od 150 kuna. 

Prelog daruje socijalno ugrožene. 200-tinjak najugroženijih dobit će bonove od 150 odnosno 200 kuna dok je obiteljima s više djece osiguran bon od 600 kuna. Za Nikolinje je osigurano 700 paketa sa slikovnicama i slatkišima od čega će se 500 podijeliti u preloškoj župnoj crkvi a ostatak po mjesnim odborima.

Donji Kraljevec također preko osigurava darove za potrebite od 200 i 300 kuna dok će djeca za Nikolinje dobiti poklone u vrijednosti 30-tak kuna.

Donji Vidovec dijeli bonove od 100 kuna za 80 najugroženijih sumještana s time da će ih se posjetiti i s paketom kolača. Osobe s posebnim potrebama će dobiti bonove od 350-400 kuna, Mlađa djeca dobit će dar od 30-tak kuna a školarci nižih razredi dobit će i časopis National Geographic. 

Donja Dubrava daruje 30 osoba slabijeg materijalnog stanja bonom od 300 kuna. Za djecu koja drugdje ne dobivaju darove osigurano je 2000 kuna s kojima će udruga žena kupiti poklone i dijeliti u crkvi.

Sveta Marija također daruje ugrožene osobe u sklopu svog socijalnog programa a simbolične poklone dobit će i djeca.

Belica daje božićnice prema visini mirovine, a iznosi kreću od 150 i 300 kuna. Poklone dobivaju i vrtićka djeca te školarci nižih razreda.

Mala Subotica je osigurala božićnice za svoje umirovljenike s mirovinama do 2000 kuna. Visina božićnice ovisi o visini mirovine.  Svoje darove, kao i do sada dobit će i djeca.

Ostavi komentar