Evo kako su pali glasovi u Hrvatskoj, Međimurskoj županiji i našim gradovima i općinama za EU izbore

Ništa se nije promijenilo do ponedjeljak ujutro kada su zbrojeni gotovo svi glasovi uključujući dijasporu na EU izborima koji su održani u nedjelju za hrvatske zastupnike u EU parlamentu. HDZ ima 4 zastupnika, SDP također ima 4 zastupnika, dok su po 1 zastupnika dobili: Suverenisti, Lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

HDZ ne samo da do jutra nije uspio povratiti 5. mandat, nego je na kraju pao ispod 23% dobivenih glasova (22,72%). Istini za volju ovog puta su išli sami na izbore, bez koalicijskih partnera, ali zasigurno će ovaj rezultat u kojem je predsjednik Andrej Plenković uzdrmati njegovu poziciju. On je na ovim izborima pokušao napraviti otklon od “desnog krila” kako unutar stranke, tako i što se tiče koalicijskih partnera, uz uključivanje mlađih snaga, ali to se nije pokazao kao recept za uspjeh. Crta se zaustavila na 4 mandata, upravo kod brojke 5. na kojoj je bila Čakovčanka Sunčana Glavak koja je bila najbliža od svih međimurskih kandidata za ulazak u EU parlament, ali na kraju ništa od toga. HDZ je bez partnera loše prošao i u Međimurju i zabilježio također slab rezultat od 13,61%.

I dok HDZ-u po svemu sudeći tek slijede stranačke turbulencije, Davor Bernardić je listom za EU izbore očito pomirio stranačke redove SDP-a, što je donijelo za njih više od očekivanja – 4 mandata od kojih je jedan uvjetan, jer on će se ostvariti kada i ako Velika Britanija izađe iz EU. U anketama su više padali, nego rasli, ali na kraju mogu biti više nego zadovoljni s 18,71% i samo četiri posto zaostatka za HDZ-om. Sigurno je za ovo dobra startna osnova posebice za nadolazeće za predsjedničke izbore, a onda nakon toga i parlamentarne. Predsjednik međimurske organizacije Mladen Novak bio je na 9. mjestu i s obzirom da je jedan od onih koji je podržao Bernardića kad je bio meta oštrih kritika očito je dobro izabrao što mu je donijelo i mjesto na listi. SDP-ovi kandidati dobili su i dosta preferencijalnih glasova u Međimurju posebice njihovi dosadašnji EU parlamentarci Tonino Picula, Biljana Borzan, ali i Mladen Novak.

Od ostalih lista koje imaju svojeg EU parlamentarca dvije koje analitičari deklariraju kao “protestne” Lista Mislava Kolakušića (6,72%), te Živi zid (7,05%) dobile su više od 5% glasova i u Međimurju, što pokazuje da i Međimurci nisu zadovoljni s glavnim strankama i njihovim politikama. Kolakušić je u nekoliko navrata posjetio Čakovec i Međimurje, spustio se osobno “na teren”, što je uz aktivnosti koje provodi na društvenim mrežama i oštrom retorikom kada je u pitanju stanje u pravosuđu, posebice sudstvu, donijelo rezultata i u našem kraju.

Živi zid kroz Branimira Bunjca i stvorenu stranačku mrežu ima već određenu prepoznatljivost u našem kraju, ali će očito morati poraditi po pitanju komunikacije prema javnosti, jer se čini kao da im ponestaje novih ideja za pridobivanje simpatija građana.

HNS i Matija Posavec nisu uspjeli kroz izbornu kampanju uvjeriti najveći dio Hrvatske “da ga pošalje u EU parlament”. Očito je međimurski župan i dalje političar kojeg voli Međimurje s obzirom na uvjerljivu izbornu pobjedu što se tiče naše županije i na ovim izborima (30,82% i više od 7300 preferencijalnih glasova), ali njegove poruke nisu prepoznate u ostalim dijelovima, uključujući HNS-ove članove i simpatizere koji su obećavali da će izaći i glasovati za njegovu listu, međutim izgleda da se to nije ostvarilo.

Od desnih stranaka koje su ojačale na račun HDZ-a u Međimurju one tradicionalno i dalje ne mogu računati na veći broj glasova pojedinačno od onih koje dobivaju kada su zajedno. HRAST koji je bio dio Suverenista najetabiliraniji je od tih konzervatno-desnih snaga u Međimurju, prisutan je na terenu posebice u okolici Čakovca, posebice u Strahonincu i Šenkovcu, međutim, to je bilo dovoljno za 3,13%. Još jedna desna stranka Brune Esih u Međimurju i dalje nije prepoznato, dok MOST u Međimurju nije ozbiljno ni zaživio nakon što je ranije dobio određeni broj glasova razočaranih birača.

Bivša HSS-ovka Marijana Petir također ima svojih simpatizera, vjerojatno ponajviše među onima koji su još uvijek i nominalno u HSS-u, pa stoga ne čudi više od 500 glasova za nju. HSS-ovci su vjerojatno čak više glasovali za nju nego za Amsterdamsku koaliciju čiji su bili član i dobila tek neznatno veći broj glasova od Petirke.

Čačićevi Reformisti bez obzira na terensku aktivnost i dalje su u padu i određenu političku težinu koju sada imaju očito mogu zadržati tek uz koaliranje, iako ovaj rezultat od 475 dobivenih glasova ne djeluje ohrabrujuće za njihovu političku budućnost.

U nastavku donosimo rezultate glasovanja na nivou cijele zemlje, Međimurske županije, te naših gradova i općina.

HRVATSKA

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

GRADOVI I OPĆINE

Ostavi komentar