EPILOG tragedije u Zlatarskom domu-U “rusvaju” zaostali insekticid Kreozan s iskrom donio smrt

Nalaz vještačenja zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, napokon je pokazao zbog čega je u ožujku ove godine došlo do eksplozije na gradilištu preuređenja Zlatarskog doma u Donjem Vidovcu, tijekom koje je smrtno stradao Dario Cenko, vlasnik male građevinske tvrtke iz tog mjesta. Iza stradaloga Daria, ostala je supruga i troje djece.

– Vještačenjem izuzetog požarnog krša i drugih tragova s mjesta eksplozije u zgradi Zlatarskog doma, utvrđeno je kako je uzrok eksplozije zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila (okviri za postavljanje tzv. „knauf ploča”).

Navedena zapaljiva i eksplozivna tvar osnovna je komponenta insekticida Kreozan koji je u nekoliko desetaka limenki bio smješten u prostoriji u kojoj su se obavljali radovi na obnovi objekta, javila je ovih dana Policijska uprava međimurska uz dodatak da je o rezultatima vještačenja izvješćeno nadležno državno odvjetništvo.

Tko je propustio zbrinuti opasne limenke?

Prema riječima načelnika Donjeg Vidovca Josipa Matulina, iz čakovečkog Državnog odvjetništva, dobili su upute da se jave u Županijskog državno odvjetništvo u Varaždinu, koje je preuzelo cijeli ovaj nemili i tragičan slučaj. 

Zgrada u kojoj se trebao smjestiti budući Zlatarski dom, bila je inače u dugogodišnjem vlasništvu Poljoprivredne zadruge Čakovec i 2016. godine prešla je u vlasništvo Općine Donji Vidovec.

– U zgradi je bio generalni rusvaj, kazao načelnik Matulin i dodao: – U njoj se gomilalo sve i svašta, a najviše onoga što nikome nije trebalo. Tek kad smo krenuli u projekt Zlatarskog doma, počelo je raščiščavanje nagomilanih zaostalih stvari.

U toj gomili “svega i svačega”, davno odložene očito itekako opasne limenke, nisu bile primjećene ili pak se nije znalo što se u njima nalazi.

– Ne želim tjerati vodu ni na čiji mlin, niti pak bježim od odgovornosti, ali ako je ta tvar takva kako se nagađa, zna se kako se one čuvaju i pohranjuju odnosno zbrinjavaju, ističe načelnik Matulin.

Insekticid Kreozan inače još je od početka 2000-te zabranjen u našoj zemlji. Tih desetak kobnih boca je očito zaostalo u nekom zapečku zgrade, deklaracije i etikete je zub vremena izblijedio. Sav taj preostali “rusvaj” očito nitko nije ozbiljno pregledao niti pak shvatio. Kaže načelnik, bilo je niza propusta u cijelom sustavu i sada je bezrazložno raspravljati je li to bivši ili sadašnji vlasnik zgrade, jer Daria više nema. Međutim, ostaje za vidjeti, kakva će biti odluka DORH-a, po pitanju nečije eventualne odgovornosti.

Supruga stradalog Daria ne želi ništa komentira

Odluku DORH-a očekuje i obitelj pokojnog Daria, koja bez toga ne može napraviti čak ni ostavinsku raspravu, zatvoriti firmu te niz drugih popratnih stvari.

– Ne bi za sada, izlazili u javnost, kratko je kazala Tatjana Cenko, supruga pokojnog Daria i dodala: – To je stvar naše obitelji i nije ništa lijepoga za objavljivanje.

Obitelj Cenko ima otvoreni pristup općini, kaže načelnik i dodaje kako se barem jednom tjedno nađu na kavi. Trenutno se traži dugoročno rješenje kako bi se maksimalno pomoglo obitelji Cenko, supruzi i troje djece koji su ostali bez oca u strašnoj eksploziji u Zlatarskom domu.

– Treba pronaći dugoročno rješenje koje će biti prihvatljivo za općinu, a koje neće biti diskriminirajuće za obitelj Cenko. Razmatramo da pomognemo pomoću potpora za djecu koja će im pokriti cijelo obrazovanje, poručio je završno načelnik. Slaže li se s tim i obitelj stradalog oca troje djece ostaje za vidjeti, s obzirom da za sada javno ne žele istupati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE