Epidemiologinja Višnja Smilović: Održavala su se druženja umirovljenika, a više od polovice ih nije bilo cijepljeno!

Ispred zgrade Međimurske županije danas, 29. rujna, održana je konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije. 

Novi načelnik Stožera civilne zaštite jest Branko Sušec, nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije te sadašnji ravnatelj OŠ Orehovica.

Moram reći da je ovo samo prijelazno rješenje da spasimo Josipa Grivca dosadašnjeg načelnika Stožera, a koji je preuzeo vođenje Županije, rekao je novi načelnik Stožera Sušec te je pozvao sve građanje na cijepljenje s obzirom na porast brojki zaraženih koronavirusom u Međimurju. 

Novinarima se na konferenciji obratila i Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Trenutno u bolnici od 21 hospitaliziranih čak 18 njih nije cijepljeno.

Epidemiološka situacija se pogoršava što vidimo kroz brojke. Sedmodnevna incidencija u Međimurju je na razini petog mjeseca kada nam je situacija bila zaista nepovoljna. Sedmodnevna incidencija iznosi 154, dok 14- dnevna 253, naglasila je Palova.

Po broju cijepljenih smo među pet vodećih regija u Hrvatskoj. S jednom dozom cijepljeno je  57,6 posto starijih od 18 godina, dok je s dvije doze cijepljeno 53 posto građana.

U Štrigovi i Kotoribi cijepljenje organizira Ljekarna Čakovec. Uz prethodnu najavu moguće je cijepiti se svakog radnog dana. Cijepljenje (bilo prvom bilo drugom dozom) se odvija u  Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9:00-13:00 sati te u trijažnom prostoru (garaža)  ŽB Čakovec od 13:00-18:00 sati za sve one koji se žele cijepiti bez najave ili se trebaju docijepiti drugom dozom.

Novost je ta što će se uvesti i cijepljenje subotom za one koji rade u inozemstvu kroz radni tjedana, no više detalja znat će se drugi tjedan.

Specijalistica epidemiologije Višnja Smilović upozorila je na povećanje broja oboljelih i nepoštovanje odluke stožera o druženjima do 30 ljudi uz covid potvrde.

Održavaju se manifestacije, druženja na otvorenim i zatvorenom. U devetom mjesecu imali smo nekoliko takvih druženja i to umirovljenika koji su oboljeli od koronavirusa i kasnije bili hospitalizirani. Više od polovice ih nije bilo cijepljeno. Delta soj se brže širi nego što je to bilo na proljeće. Cijepljeni se isto mogu zaraziti i oboljeti, ali imaju vrlo blage simptome. Od 1. rujna imali smo 40-tak hospitaliziranih i od njih svega četiri cijepljena. Skoro 90 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, upozorila je epidemiologija Smilović.

Ravnatelj ŽB Igor Šegović obavijestio je o novostima koje se uvode u bolnici.

Covid potvrde morat će imati osobe koje dolaze na pratnju pri poroda te roditelji i skrbnici koji borave na dječjim odjelima, osobe koje dolaze u pratnji pacijenata te osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, istaknuo je Šegović.

Istaknuo je i da će se zdravstveni djelatnici koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus morati najmanji dva puta na tjedan testirati. Trenutno je oko 75 posto djelatnika cijepljeno.

Dodao je i da se zbog povećanog broja hospitaliziranih smanjio kirurški program u čakovečkoj bolnici.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE