EN PRIMEUR 2019: Brojni međimurski vinari predstavili svoja mlada vina u Zagrebu!

U organizaciji udruge Vinistra u veljači se, sad već tradicionalno oko Valentinova, u zagrebačkom hotelu Westin održava premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska.

Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a 2014. godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije. Ove će se godine pored istarskih malvazija predstaviti i mlade žlahtine, te autohtone sorte bregovite Hrvatske, berbe 2018.

Tako su ove godine sudjelovali i brojni međimurski vinari: Jakopić, Tomšić, Horvat, Lovrec, Preiner, Štampar, Dvanajščak-Kozol, Kocijan, Novak, Hažić i Munđarov breg.

En primeur je uobičajen oblik kušanja vina u Francuskoj, prvo je en primeur kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine. En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji, prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.

Kušanje je podijeljeno u dva vremenska okvira; za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i predstavnike medija te za javnost, što veseli strastvene zaljubljenike u ovu svetu kapljicu koji se ne bave vinom kao svojom profesijom.

Neprestani rast broja vinara i regija koja sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture vina u našoj regiji.

Ostavi komentar