6.1 C
Čakovec
Utorak, 28 studenoga, 2023

Egzotične instalacije pred Centrom za kulturu

Bliži se Zrinski art festival i u gradu su osvanule neobične instalacije, ispred Centra za kulturu na Trgu Republike.

Posebice u oči upada skulptura aviona zloglasnog Junkers JU-87 štuka koja je sijala strah ovim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata. U ovom slučaju avion je preobličen u Pegaza, krilatog konja.

Još se tu nalaze glomazni revolveri i pištolji. Ogromni revolver postavljen kao protuavionski top privlači posebice mlade.

Dakle, ovdje se ne radi o dekorativnosti nego upravo o propitivanju današnjeg društva.

Naziv instalacije “PEGASUS JUNKERS P-JU 1922”
Autori: Nedim Hadži Ahmetović Mafa, Robert Jurak, Izidor Zadravec
Umjetničkoj grupi BKBF ( Bober Kunst Bildhauer Fabrik) prethodi dugogodišnja suradnja koja se spontano fokusira i kristalizira u poseban vid vizualnog i umjetničkog sadržaja, što dovodi i do kreacija koje nastaju pod ovim nazivom autorske skupine, a koje službeno datiraju od 2019. godine.
Važno je istaći da trojica umjetnika realiziraju namjenske, duboko mislene kompozicije koje nemaju za cilj dekoraciju već istinitost, poziv na samokritiku i kritiku suvremenog društva i nasilja suvremene tehnologije i institucija, kao i političko- ekonomskog sistema i propagande istog, koji kapital stavlja prije humanizma.
Umjetnost kao posljednja linija obrane od naopakih vrijednosti na koje se prosjek već davno, vrlo uspješno navikava namjenskom propagandom liberalnih vrijednosti. U svojim vizualnim esejima BKBF ima za cilj pokrenuti iskru introspekcije, samokritike, ukaže na pad spiritualnih i intelektualnih vrijednosti, na besmislenost obrazovanja, na isključivanje kulture, ponudu vječite mladosti i ostali licemjerni marketing.
Sveukupno, tendencija pada kulturnih vrijednosti nije slučajna već namjerna, kontrolirana i zakonom konfigurirani standard, sa ciljem da raznovrsna Europska kulturna baština, nasljeđe i folklor postanu što sličniji Američkoj instant kulturi. Jedini zagarantiran proizvod instant kulture je otuđenje. Pravac kretanja lišenja identiteta na nivou kako individue tako i naroda se kreće ka koktelu koji se uveliko mućka u centrima moći ili je rezultat poludisperzija jalovih vrijednosti sa zakonski ograničenim rokom trajanja.
Sva ta otuđenja, lična i masovna vode ka jednom cilju a to je proizvodnja potrošaća a ne intelektualaca, jer kome trebaju individue sa logičkim razmišljanjem, njima daleko teže manipulira sistem koji stavlja kapital ispred čovjeka. BKBF je vizualni glas protiv dekadencije u siromaštvu, demokracije koju kontrolira korporacija, i naravno protiv ravnodušnosti, najopasnije bolesti suvremenog dekadentnog naopako informiranog bjelca. Boberizam je plasibo skulptura!

Galeriju pogledajte ovdje (ZRINSKI ART FESTIVAL)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE