-2.6 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Dvorane Matice hrvatske u Zagrebu bile ispunjene kulturom i poviješću Međimurja

Velika i mala dvorana Matice hrvatske u Zagrebu u srijedu su, 7. prosinca, bile ispunjene zvucima, ritmom, okusom, kulturom i poviješću Međimurja.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Društva Međimuraca u Zagrebu održano je predstavljanje knjige „Tri prijatelja iz Novog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“ koju je priredio Alojz Jembrih.

Međutim, to je bio tek dio događanja jer ta je večer, osim promocije knjige, bila i prezentacija Međimurja. Događaj je otvoren pjesmom „Međimurje kak si lepo zeleno“, nepisanom himnom Međimuraca, u izvedbi mješovitoga pjevačkog zbora KUD-a Mura, a vrijeme između predstavljača krasila je pjesma međimurske sopranistice Tamare Korunek.

Nakon predstavljanja knjige, u maloj je dvorani međimursku nošnju, pjesmu i ples prezentirala folklorna skupina KUD-a Mura, a sommelier Marko Havaši predstavio je autohtonu međimursku sortu pušipel. Brojni su uzvanici kušali međimurske delicije, meso z tiblice, gibanicu te vrhunska i nagrađivana vina sorte pušipel.

Večer je završila pjesmom „Cmreki v snegu spiju“ i lijepim željama za nadolazeće blagdane. Knjigu su predstavili poznati hrvatski pisac, novinar i docent na Fakultetu političkih znanosti Boris Beck, njezin priređivač i jedan od najpriznatijih hrvatskih filologa i književnih povjesničara – profesor emeritus Alojz Jembrih te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk.

Knjiga je već nagrađena Zlatnom poveljom Matice hrvatske, a nedavno joj je priznanje
dalo i Ministarstvo kulture i medija koje je otkupilo velik dio naklade za knjižnice diljem
Republike Hrvatske. Zoran Turk najavio je da će predstavljanje kapitalnih djela Ogranka u
Zagrebu postati praksa jer je važno da se vrijednosti Međimurja predstave u glavnom gradu i postupno profiliraju kao hrvatski, a ne samo međimurski brend.

Na potpori je zahvalio Međimurskoj županiji čiji je župan Matija Posavec jedan od pokretača projekta Bibliothece Murodravane, te Gradu Čakovcu i gradonačelnici Ljerki Cividini, koji također financijski podupiru rad Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. U ime suorganizatora, kratko se obratio i predsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu, Matija Kikelj. Moderatorica programa bila je tajnica Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Anita Novak.

Događaj su nazočnošću podržali i međimurski saborski zastupnici, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i liječnica Andreja Marić, koji su i u svojim obraćanjima podržali promociju Međimurja u hrvatskom glavnom gradu.

Događaju su nazočili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te glavni tajnik Marijo
Dominiković. Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Središnjica već dogovaraju nove
zajedničke projekte za sljedeću godinu koji će imati poseban značaj i za Maticu hrvatsku i za Međimurje.

Tekst i foto: Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,699SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE