Dvije godine stvaranja LUČ-a pokazalo zavidnu kavalitetu i broj radova

14. bijenalna izložba Likovnog udruženja Čakovec LUČ otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Čakovec u četvrtak , 19.1.2023. u 19.00 sati.

Brojni članovi LUČ-a i njihovi gosti ispunili su galerijski prostor Centra za kulturu Čakovec tako da je bilo lijepo vidjeti tako brojne ljubiltelje umjetnosti.

Na izložbi je predstavljeno 36 djela u raznim teknikama slikarstva i kiparstva. Oovogodišnji odabir radova tako nudi umjetnička ostvarenja u staklu, i drvu, foto kolaže, zatim pejsaže, mrtvu prirodu, portrete aktove, scene svakodnevice, prepoznatljive vizure grada Čakovca te apstrakciju koja možda najviše izražava tu umjetničku slobodu i unutarnju ekspresiju. Ponajviše se ističe ljubav prema neprestanom stvaranju te ukazivanje na koji način kroz prizmu umjetnosti promatraju svijet promatraju svijet

Nakon podjele Likovnog udruženja Međimurja na tri zasebna udruženja 1996. godine osnovano je Likovno udruženje Čakovec ( LUČ ). LUČ okuplja sve zaljubljenike u likovnu umjetnost (slikanje, keramiku, modeliranje, crtanje, fotografiju, multimediju …) odnosno sve one koji na bilo koji način stvaraju svoja likovna dijela. Trenutačno ima 45 članova, ali su uvijek otvoreni za nove članove i ideje iz bilo kojeg dijela Međimurja i Hrvatske tako da i danas ima članovq iz Međimurja, Varaždina, Zagreba, Rovinja, Korčule itd… LUČ nastavlja tradiciju LUM-a te svake godine organizira Likovnu koloniju „ Zrinski“ gdje je u ovih dvadeset sedam godina sudjelovalo sedamdesetak akademskih slikara iz Hrvatske i država u okruženju i šire (Slovenija, Austrija, BiH, Ukrajina, Slovačka) te preko stotinjak slikara amatera iz svih krajeva Hrvatske. Članovi udruženja su aktivni u izlaganju tako da na godišnjoj razini imaju desetak samostalnih izložbi i nekoliko zajedničkih. Jedna od značajnijih aktivnosti kojima se LUČ bavi u zadnjih petnaest godina je organizacija likovnih radionica za djecu i odrasle „ Artelje“ gdje se uz stručne predavače uče polaznici različitim tehnikama likovnog izražavanja. Članove udruženja čine sve generacije, ali ih objedinjuje jedna ideja, a to je ljubav prema stvaranju likovnih dijela bez obzira radilo se o slikanju, crtanju, kiparstvu, fotografiji ili multimediji. Bijenalna izložba LUČ-a je prilika da se sumira rad članova kroz protekle dvije godine i da se njihovo stvaralaštvo na najbolji način prezentira javnosti. Ove godine odabir radova, postav izložbe i predgovor u katalogu radi kustosica Tajana Vidović, voditeljica kulturno-povijesnih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec.

Galeriju pogledajte ovdje (LUČ)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE