DV Cvrčak: Uz vrt bi bolje razumjeli prirodu

– Željeli bismo obogatiti naše prostrano dvorište i izraditi male „osjetilne vrtove“,  ističu mališani čakovečkog dječjeg vrtića, kandidati našeg nagradnog natječaja.

„Osjetilni vrtovi“ bili bi poticajni prostori u vanjskom okruženju gdje bi zasadili različite biljke, niska drveća. U tim „osjetilnim vrtovima“ istraživali bi različite biljke kao što su bobičaste voćke, začinsko bilje, povrće, ističu mališani čakovečkog dječjeg vrtića. U duhu takvog promišljanja i organizacije vrtićkog dvorišta bolje bi razumjeli prirodu, bila bi dio suživota s prirodom.

Veliki smo čakovečki vrtić

Dječji vrtić Cvrčak sastoji se od šest odgojno-obrazovnih skupina. Rad ustanove usmjeren je na uvažavanje individualnih potreba djece i razvoj svih njihovih potencijala i sposobnosti uz poštivanje različitosti kulture i odgojno-obrazovnog djelovanja. Otvorenost, izgradnja odnosa i aktivno uključivanje roditelja u proces koji je temeljen na povjerenju, suradnji i partnerstvu pridonosi stvaranju zajednice koja gradi, produbljuje i održava odnose vrtića, obitelji i lokalne zajednice.

U vrtiću se naglasak stavlja na stvaranje i poticajne fleksibilne okoline i osiguravanje zadovoljenja specifičnih potreba, osobnih ritmova i strategija učenja djece. Prostorno okruženje vrtića potiče djecu na istraživanje, postavljanje pitanja, otkrivanje i zaključivanje.

Kroz projekte koji se provode potiču djecu na odgovorno ponašanje, pozitivan i tolerantan odnos prema drugima i prirodi, prihvaćanje različitosti, međusobno pomaganje i poticanje međukulturalne suradnje.

Velika važnost pridaje se promicanju zdravih stilova života: zdrava prehrana, usvajanje higijenskih navika i redovite tjelesne aktivnosti, boravak na zraku, tj. dvorištu vrtića.

Uz matični objekt vrtića Cvrčak, smještene su i jaslice koje se sastoje od 5 odgojnih skupina. Jaslice Cvrčak mjesto su kvalitetnog življenja koje se skrbi o cjelovitom razvoju svakog djeteta te primjenjuje pristup temeljen na njihovim razvojnim i osobnim karakteristikama, interesima i sposobnostima.

Djeca trebaju stimulativnu okolinu

Iza samog objekta vrtića i jaslica nalazi se veliko prostrano dvorište sa stablima koja stvaraju duboku hladovinu tijekom ljeta pa djeca  mogu boraviti na svježem zraku.

Dječja okolina vrlo je važna pa svi koji se bave djetetom trebaju djetetu osigurati stimulativnu sredinu. Prostor koji ih okružuje važno je prilagoditi samoj djeci, da bude nalik obiteljskom domu, topao, pun primjerenih poticaja. Također je vrlo važno uključiti i svako dijete kako bi i ono bilo sukreator prostora u kojem boravi.

Priroda je u društvu sve manje dostupna djeci i zato je jedna od uloga vrtića vratiti prirodu i okoliš u dječje živote.

Vrtićko dvorište pruža djeci različite sadržaje koji im omogućavaju slobodu i kreativnost, ali i sigurnost. Igrajući se i istražujući otvoreni prostor, kroz igre loptom, ljuljačke, pješčanike i penjalice djeca upoznaju svoje granice i svoje tijelo te se rješavaju viška energije. 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE