Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskog vijeća pitao gradonačelnika za EU projekte i preventivne redare na ulazu u naselja

dražen srpak i zvonko vrtarić
Dražen Srpak, gradonačelnik i Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskog vijeća Mursko Središće.

Nkaon elektroničke sjednice Gradskog vijeća Mursko Središće u ajvnost šalju objave s aktualnog sata, redoslijedom kojim su pristigla. Evo što je Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskog vijeća pitao gradonačelnika:

-Govorili smo već o dva dobivena velika EU projekta, a koji su prijavljeni od strane gradskog komunalnog poduzeća Murs ekom. Riječ je o kompostani i novim vozilima za Murs ekom. U kojoj fazi je realizacija tih projekata?

Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio:- Prije dvije godina Grad Mursko Središće s okolnim općinama preuzeo je u vlasništvo komunalno poduzeće Murs-ekom te ga je odmah počeo razvijati i širiti djelatnost. Tako je uz odvoz smeća Murs ekom preuzeo uređivanje javnih i zelenih površina, upravljanje grobljima te zimsku službu. Obzirom što je vozni park stariji i u lošem stanju prijavili smo se na javni poziv za kupnju novih komunalnih vozila te je odobren projekt u iznosu od 2,2 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna su bespovratna sredstva. Već prije toga nabavljeni je veliki traktor za zimsku službu te još neki manji strojevi. Uz to uvedeni je odvoz bio otpada koji se negdje mora odlagati te je kompostana jedino rješenje. Obzirom što je također bio raspisan javni poziv za kompostane Murs-ekom se prijavio na isti te je i taj projekt odobren. Visina projekta je oko 5 milijuna kuna, a 50% su bespovratna sredstva dok će ostatak osigurati Murs-ekom putem kredita poslovne banke. Time se problem odlaganja bio otpada u potpunosti rješava za Grad Mursko Središće, te općine Sveti Martin na Muri, Selnicu i Vratišinec. Za komunalna vozila je proveden postupak javne nabave te se očekuje početkom 2021. godine isporuka vozila. Za kompostanu je jedan dio javne nabave gotov, a drugi će biti kroz tjedan dana te se tijekom iduće godine planira gradnja kompostane.

Zvonko Vrtarić postavio je i drugo pitanje:- Po nekim ulicama u gradu te na ulascima u naselja su već prije postavljeni preventivni radari i to je zasigurno pomoglo u smirivanju prometa međutim ima i dalje onih koji ne poštuju prometna pravila, a tu napose mislim na brzinu vožnje. Moje pitanje za gradonačelnika je što se planira učiniti po tom pitanju?

Odgovor gradonačelnika Dražena Srpaka glasi: -Svjesni smo da postoji problem neopreznih i nesavjesnih vozača koji ne poštuju prometna pravila, a naročito se to odnosi na brzinu vožnje i zbog toga su postavljeni već preventivni radari, a i kamera na glavnoj prometnici u Murskom Središću. U cilju konačnog rješenja u dogovoru s Županijskom upravom za ceste MŽ postavit će se uzdignute plohe (hupseri) novije generacije koji će ujedno služiti kao pješački prijelazi. Svojom konstrukcijom ( visina 7,5 metara, duže kosine te širine 5 metara) osiguravaju manju buku te ne oštećuju vozila i ne stvaraju problem kod čišćenja snijega. Uzdignute plohe postaviti će se u Martinskoj ulici na dvije lokacije, u ulici Marka Kovača na dvije lokacije, na ulasku iz Sv. Martina u Hlapičinu, na ulasku iz Vratišinca u Peklenicu, na ulasku iz Miklavca u Križovec te na ulasku iz pravca Čakovec u Štrukovec ako dozvole Hrvatske ceste. Uz to na ulasku u Mursko Središće iz smjera Čakovca Hrvatske ceste postaviti će semafor sa funkcijom „Palim crveno“ što znači da u slučaju prevelike izmjerene brzine semafor pali crveno te se vozilo mora u potpunosti zaustaviti.

 

Ostavi komentar