Zvonimir Taradi: jedan od nekoliko najdugovječnijih općinskih čelnika u Međimurju.

Dan Općine Belica Zvonimir Taradi
Zvonimir Taradi

Nedjelja prije blagdana Svetog Petra i Pavla, u Belici se obilježava kao Dan Općine. Mještane Gardinovca i Belice, naselja u sastavu Općine i ove su godine bogatim kulturno-umjetničkim i sportskim programom proslavili taj dan. Iako je bilo svečano svake godine, ovogodišnje obilježavanje ipak je bilo posebno za mlade obitelji i njihove mališane budući da se svečano otvorio obnovljeni tako željeni vrtić. Uoči njihovog dana, prilika je to za nešto poduži razgovor s načelnikom Zvonimirom Taradijem, jednim od nekoliko najdugovječnijih općinskih čelnika u Međimurju. Naime, Belica je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja živi, razvija se i raste sa samo jednim načelnikom u svojoj kratkoj povijesti.

Načelniče, i ove godine Dan općine se slavio s puno radosti i ponosa!

– Istina, doista mnoštvo toga nam se poklopilo. Najvažnije je da mještanima, naročito mladim obiteljima i njihovoj djeci, uz Dan općine i službeno darujemo novi vrtić. Istina, nije nov, ali je dograđen i obnovljen pa izgleda kao da je nov. Naši najmlađi tako će dobiti dodatni prostor za još jednu dobnu skupinu, a samim time zaposlit ćemo i dvije nove odgojiteljice. Što se samih radova tiče, nismo se zaletavali već smo odlučili malo pričekati te dočekati natječaje fondova EU kako bi potrošili minimalno sa svog računa. Plan nam je uspio i dobili smo oko 2.6 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Fond je pokrio 85% troškova, a preostalih 15% osigurano je iz državnog proračuna. Obnovili smo i nadogradili zgradu, izmijenili instalacije, nabavili novi namještaj, igračke i ostala didaktička pomagala, renovirali kuhinju i okoliš vrtića. Mislim kako je ulaganje u mlade od najranije dobi ipak najisplativija investicija, jer što će nam zgrade i zidovi ako nemamo ljude koji će u njima boraviti i raditi.

Belica je, načelniče, i inače poznata po svojoj brizi o djeci i mladima, ali i starijim sumještanima!

– Mi smo mala Općina, nemamo veliki proračun, ali ipak pomažemo koliko možemo, posebno mlade koji su nam zalog budućnosti. Shodno tome u proračunu imamo stavku za isplatu pomoći roditeljima za novorođeno dijete i to u iznosu od 1.000 – 3.000 kuna. Nadalje, pojedini roditelji su djelomice ili u potpunosti oslobođeni sufinanciranja djece u predškolskim ustanovama na teret Općine. Od početka ove godine povećali smo sufinanciranje vrtića za 100 kuna po djetetu na teret općine, a sve kako bi olakšali troškove roditeljima. Shodno tome, Općina će umjesto 430 kuna izdvajati 530 kuna i to za svako dijete bez obzira koji vrtić polazi, dok osnovnoškolci Gardinovca, oni viših razreda, imaju besplatan prijevoz do škole u Belici. Općina sufinancira i kupnju udžbenika za osnovnoškolce, dok se studenti redovno stipendiraju. Kako bi se obnovile stare kuće, ali i mladi zadržali u Općini, vlasnicima nekretnina koji su tijekom tekuće kalendarske godine, ali i godine prije kupili, naslijedili ili dobili darovnim ugovorom nekretninu na području općine dodjeljuje se poticaj u iznosu od 15.000 kuna. Naravno, posebno smo osjetljivi na naše sumještane starije životne dobi te one koji spadaju u socijalno ugroženu kategoriju te osobe s invaliditetom. Srećom iz godine u godinu smanjuje nam se potreba za posezanjem u sredstva namijenjena socijalnom programu što će reći da se bolje i kvalitetnije živi na području naše općine.

Vaše napore mještani očito prepoznaju i nagrađuju kroz dobrovoljne sate rada u brojnim udrugama!

– Slobodno mogu reći da bez ljudi i njihovih udruga ne bi bilo života u Belici ni Gardinovcu. Udruge su, stoga, ponos naše Općine. Što reći za našu limenu glazbu koja ne propušta ni jedan događaj u općini, osim bravo i hvala. To su prepoznali i na nivou Međimurske županije tako da je Nagrada “Zrinski” uručena Tamburaškom sastavu KUD-a Belica za promociju kulturnog amaterizma. Udruga Gardruža iz Gardinovca primila je Povelju Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana osobito djece i starijih osoba te očuvanju prirode i zaštite okoliša. U godini obilježavanja Europske kulturne baštine mještani Gardinovca su, naravno predvođeni Udrugom, podigli spomen-ploču potočnom pralu na rukavcu Trnave u svom naselju. Općina je kupila i jednu staru kuću koju će tamošnji mještani urediti u svojevrsni etno-muzej. 

Naši sportaši, žene, rekreativke, Udruga proizvođača krumpira, svi su oni duša naše Općine i ponosan sam na njih i njihov doprinos životu Općine.

Dobili ste sportsku dvoranu, obnovili vrtić, radovi na izgradnji i obnovi infrastrukture idu svojim tijekom, što je sljedeće na redu?

– Izgradnja biciklističkih staza, uređenje prometnica uz rekonstrukciju postojeće javne rasvjete i prelazak na moderniju i ekonomičniju LED rasvjetu, uređenje domova kulture i sportskih terena svakodnevan je i redovan posao za što smo ove godine u proračunu osigurali gotovo 4 milijuna kuna. Velika želja nam je, a na što smo orijentirani je realizacija projekta izgradnje i opremanja sportskog objekta NK BSK vrijednog oko 850.000 kuna.

Želja, kaže načelnik, naravno ima još podosta. S obzirom da su orijentirani prema poljoprivredi, već neko vrijeme sanjaju o tržnici lokalnog karaktera što bi bio logični slijed zbivanja i tamošnjeg načina života. Naime, uz krumpir, na području Općine uzgaja se sve više luka, mrkve, kupusnjača, kultura koje je najlakše ponuditi domaćem stanovništvu. Shodno tome, tamošnja Gospodarska zona sa svojih 90.000 metara zamišljena je kao sjecište poduzetnika vezanih uz poljoprivredu. U njoj djeluje tvrtka za otkup i pakiranje poljoprivrednih proizvoda, tako da postoji potrebna infrastruktura.

Vezano uz poljoprivredu, znatna sredstva iz proračuna izdvajaju se za sanaciju poljskih putova i nerazvrstanih cesta. Uz sve velika želja je, ali i nasušna potreba izgradnja sustava za navodnjavanje.


Ostavi komentar