Županija poziva na besplatan koncert „Ti si meni po serdini srca” u ime očuvanja međimurske popevke

– Uvrštenje međimurske popevke na UNESCO-OV Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva ne smije nam biti cilj, već samo sredstvo očuvanja tog jednog od našeg najvećeg bogatstva. Uvijek ističem kako je naš identitet, a to su naši ljudi, povijest i kultura naše najveće blago. Imamo argumente da ga čuvamo i gradimo, kazao je župan Matija Posavec na današnjem predstavljanju programa povodom godišnjice uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Uz župana program su najavili predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač i etnologinja dr.sc. Lidija Bajuk koja je istakla kako svi imamo zadaću da o međimurskoj popevki brinemo i čuvamo je. Predstavljanju je nazočila i Vesna Haluga pročelnica Upravnog odjela za poslove župana. Buvač je naglasio kako bi svim Međimurcima popevka trebala biti u srcu te je pozvao sve neka dođu na koncert u utorak 26. studenoga u Centru za kulturu Čakovec. Ulaz na koncert je besplatan i  ulaznice ne treba podizati.

Koncert počinje u 18 sati a izvođači su: Limena glazba Dekanovec, ŽVS KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, Renata Kramar (KUD Mura Mursko Središće), TO Stjepan Bujan Stipić Čakovec, ŽVS KUU Veseli Međimurci, Ivan Mađarić (KUD Šandorovec), Tena Panić (KUD Donji Vidovec), Limena glazba Dekanovec i solisti Tamara Korunek i Karlo Čeh, ŽVS PZ Josip Štolcer Slavenski, Cecilija Merkač – Hudopisk, Ženska vokalna grupa Sveti Marko Selnica, Pjevačka skupina KUD-a Općine Donji Kraljevec, Muška vokalna skupina KUU Seljačka sloga Nedelišće, ŽVS KUD-a Podturen, Muška vokalna skupina KUD-a Katruže Ivanovec, Saša Štefić i KUD Seljačka sloga Donja Dubrava i cimbulaš Neven Kolarić, DV Cvrčak Čakovec – PO Stonoga Novo selo Rok, ŽVK Stridonne Štrigova, Tamara Korunek i Neven Kolarić.

Drugi dio održat će se u četvrtak 28. studenoga u Zagrebu u velikoj dvorani Središnjice Matice hrvatske u Zagrebu (Strossmayerov trg 4) s početkom u 15 sati. Riječ je o stručno znanstvenom kolokviju koji će pratiti i prigodni umjetnički program u kojem će između ostalog nastupiti i Josipa Lisac.

Foto: rr

međimurska popevka

Ostavi komentar