Župan Matija Posavec: Nazdravite i ovog Martinja čašom međimurskog vina

matija posavec
Župan Matija Posavec pred novim izazovom kandidaturom za gradonačelnika Čakovca?

Vino postoji otkako ima i civilizacije, a stari su ga Grci toliko štovali da su vjerovali u boga vina Dioniza. Imamo i mi, Međimurci, zajedničkih crta s tim drevnim narodom. U čast vinu priređujemo festivale poput Urbanova, a baš kao i stanovnici diljem srednje Europe, omiljeno piće slavimo 11. studenoga, na Martinje.

Vrijedne su ruke naših vinara i vinogradara, neprocjenjiva je njihova ljubav prema međimurskoj zemlji, a glavni motiv nastajanja vrhunskog vina je entuzijazam. Da je “Međimurska vinska cesta” najbolje ocijenjena vinska cesta u svijetu možemo tvrditi bez imalo lažne skromnosti jer na svega 600-tinjak hektara vinograda dobiveno je čak 11 medalja s prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina – Decanter World Wine Awards iz Londona.

Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu projektom klonske selekcije pušipela već devetu godinu rade na brendiranju pušipela kao međimurske zaštićene robne marke, vina koje laganim, no čvrstim koracima ulazi u društvo najboljih i najoriginalnijih sorata vina. Uz dobru kapljicu uvijek ide dobra hrana, a međimurski je kraj nadaleko poznat kao kompletna enogastronomska destinacija što ni najstroža nepca neće zanijekati.

Nazdravite i ovog Martinja čašom međimurskog vina jer naši će vam vinari i vinogradari velikim gostoprimstvom otvoriti vrata svojih podruma, no osvijestite se i ljepota koje se kriju u vašoj neposrednoj blizini – bacite pogled s Mađerkinog brega i uživajte u zelenoj oazi jer ipak se nalazite u najuspješnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske te dvostrukoj Europskoj destinaciji izvrsnosti.

Ostavi komentar