Zrinska garda po prvi puta organizirala radionicu Mali gardist!

U sklopu Porcijunkulovog proštenja u vremenu od 31. 7. do 3. 8. 2019. Zrinska garda Čakovec po prvi je puta organizirala radionicu “Mali gardist” za dječake i djevojčice od 6 do 10 godina starosti. Radionica je bila besplatna, a odvijala se na prostoru u sklopu štanda Zrinske garde u Perivoju Zrinskih. Ukupno se 27 zainteresiranih mališana upoznalo sa radom i aktivnostima Zrinske garde, odorom i opremom gardista, njihovim uvježbavanjem, koračanjem, postrojavanjem, pozdravom sabljom, radom bubnjara i konjanika, kao i pucanjem iz topa, te tko i kada može postati gardist.

Uz to, ukratko su se informirali o životu i djelovanju Zrinskih u Čakovcu – Gradu Zrinskih i u Hrvatskoj, te o njihovom povijesnom značaju za naš kraj. Pričali su i o pozojima, bojali za ovu prigodu pripremljene bojanke i rješavali tematske križaljke, a imali su svakog dana i okrepu. Radionicu je odlično vodio prvi gardist i prvi zapovjednik Zrinske garde Čakovec, a sada do zapovjednik i član rukovodstva Zrinske garde, Mladen Obadić.

Uz njega u provedbi radionice su sudjelovali i do zapovjednik Nenad Štrek, gardist Renato Čuka, konjanik Vladimir Matić, bubnjar Leon Gudlin te topnik Marijan Murković. Radionice je kao prosvjetna djelatnica i pedagog imala i članica Zrinske garde Petra Srnec. Poseban doživljaj djeci je bio u subotu 3. kolovoza kada su zajedno sa gardistima uz pratnju bubnjara koji su držali smjenu straže u mimohodu prošli od Trga Republike do Franjevačkog trga i natrag i privukli pozornost posjetitelja Porcijunkulovog.

Prvi naraštaj malih gardista na završnoj je svečanosti u subotu nakon smjene straže na veliku svoju veliku radost i ponos roditelja od strane predsjednika Zrinske garde Čakovec Đure Bela dobio diplomu, majicu Zrinske garde Čakovec i knjigu o gardi, a čestitao im je gardin počasni predsjednik Alojzije Sobočanec. Prvi mali gardisti Zrinske garde Čakovec tako su postali Nikša Ovčar, Jakob Žnidar, Nela Obadić, Jan Obadić, Mihael Vitez, Vito Kerman, Marvin Filipan, Ivan Gala i Lukas Belošević iz Čakovca, zatim Filip Sklepić i Jakov Trojko iz Šenkovca, Sebastijan Lesinger iz Štrigove, Luka Moharić iz Prekope, Šimun Petar Štrek, Nera Štrek i Fabijan Horvat iz Novog Sela Rok, Leo Fučec iz Vučetinca, Fran Horvat iz Male Subotice, Jakov Bajkovec iz Savske Vesi, Martin Vučenik iz Strahoninca, te Ognjen Zlatarek iz Nedelišća. Oni su jednoglasno uzvratili pozdrav gardistima i pokazali koliko su ozbiljno shvatili ovu edukativnu radionicu. Inače, sama radionica dio je programa rada Zrinske garde Čakovec u cilju njezine promocije i prijave novih kandidata za gardiste, te je prihvaćena i po pozivu za potporu kulturnih programa Grada Čakovca.

Uz dane najvećeg međimurskog proštenja Porcijunkulovog u Čakovcu Zrinska garda Čakovec po prvi se puta predstavila na vlastitom posebno uređenom štandu sa svojim suvenirima, a koji je vodio gardin član Stanko Grabar.

 

Ostavi komentar