Zbor mještana romskog dijela Pribislavca: Kopernikanski obrat Željka Baloga

zbor Roma Pribislavec Željko Balog
Željko Balog

Psi lutalice, narušavanje javnog reda i mira, paljenje smeća, krađe, glasna muzika, samo su neki od problema s kojima se susreću stanovnici romskih naselja a o kojima se sinoć otvoreno razgovaralo na zboru mještana u Pribislavcu.

Na inicijativu zamjenika načelnice Općine Pribislavec iz redova romske nacionalne manjine, u tamošnjoj sportskoj dvorani održan je zbor mještana romskog djela naselja. Teme zbora bile su svakodnevni problemi s kojima se stanovnici susreću u svom naselju i koji osim što smetaju njima, odašilju lošu sliku o samim Romima.

Pomirljivim tonom i vodeći zbor na visokom nivou, bez upadica, povišenih tonova i upadanja u riječ, Željko Balog, sasvim je promijenio dosadašnju sliku o sebi stvarajući dojam kako doista želi riješiti probleme u svom naselju, a koji su tipični i za sva ostala naselja.

Bespravna gradnja i legalizacija, bacanje i gomilanje i paljenje smeća, došljaci tzv. zetovi, narušavanje javnog reda i mira, preglasna muzika, alkohol i nebriga o djeci, krađe po kućama, trgovina i s polja, problemi su o kojima su Romi otvoreno razgovarali, želeći to rješiti jer i njima to onemogućava normalan život. Naravno, u svemu tome, traže i pomoć instutucija poput općine, županije, Policije, Centra za socijalni rad a čiji su se predstavnici također odazvali sastanku.

Zaključak je zbora bio kako Romi sami moraju krenuti u raščišćavanje problema, mora se stvoriti tzv. kritična masa kao primjerice u Trnovcu koja žele promjene na bolje pa će time i institucijama olakšati posao.

(vv)

Ostavi komentar