Završio Mjesec hrvatske knjige: Prebogat program za djecu u čakovečkoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige knjižnica Čakovec

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec svake godine organizira niz aktivnosti kojima potiče djecu na čitanje, razvijanje mašte i kreativnosti, stjecanje novih znanja i iskustva.

Mjesec hrvatske knjige trajao je od 15. listopada do 15. studenog, a obilježili su ga svakodnevni posjeti vrtića i škola Dječjem odjelu i radionice u Igraonici “Bamblek”. Ove godine samo u Mjesecu hrvatske knjige na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec ugostilu su 39 grupa, što je oko 790 djece i pratitelja.

Kao uvod u Mjesec hrvatske knjige, 13. listopada ugostili su učenike prvih razreda II. OŠ Čakovec. Dok je jedan razred s prof. Vuk učio igre koje su se djeca igrala između dva svjetska rata, drugi razred je prisustvovao edukativnoj radionici pod nazivom “Moja prva enciklopedija”.

U ponedjeljak, 16. listopada održao se književni susret s autoricom Majom Brajko-Livaković, koja je s učenicima OŠ Kuršanec i I. osnovne škole Čakovec razgovarala o prijateljstvu, obitelji, o životnim i društvenim vrijednostima kao što su suosjećanje i pomaganje i rješavanju životnih problema, ali i o važnosti mašte u pisanju te upornosti i ustrajnosti u privođenju knjige kraju.

Od 18. do 20. listopada održavale su se radionice povodom dana jabuka. Dana 20. listopada 2017. nastava u 1. a bila je posebno zanimljiva. Za rad se nisu koristile samo knjige, već čitav kuhinjski pribor i ukusni plodovi jabuka. U goste je stigla knjižničarka Knjižnice Nikola Zrinski, Helena Drvoderić Andrašec. Za učenike je pripremila radionicu o Danu jabuka. Učenici su uživali u iskustvenom učenju o važnosti jabuka. U radu po skupinama istraživali su njihov okus, teksturu, boju, miris, gulili i ribali jabuke te pripremili dvije vrste ukusnog kolača od jabuka. U pomoć je uskočila i školska kuharica, teta Veronika, koja je s veseljem stavila kolač u školsku pećnicu.

U subotu, 21. listopada u novom prostoru Dječjeg odjela Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec otvorena je izložba zagrebačke umjetnice, ilustratorice i psihologinje Ines Ignjačić pod nazivom “Kroz prizmu”, a uslijedila je radionica za osnovnoškolce “U svijetu knjige i boja”. Djeca su uz mentorstvo voditeljice sama osmislila, napisala i naslikala bajku. Svako dijete je aktivnim sudjelovanjem dalo svoj doprinos priči, a potom su kreativni uratci spojeni u jedinstvenu knjigu. Autorica oslikava brojne murale u obiteljskim domovima, firmama, školama, restoranima te u sportskim i rekreativnim objektima. Sudjeluje na glazbenim i uličnim festivalima oslikavajući pločnike te scenografiju za koncerte i predstave, kao i u humanitarnim akcijama. Završila je desetak nacionalnih i međunarodnih edukacija iz područja likovne i filmske umjetnosti te iz književnosti te održava likovne radionice za djecu i odrasle.

U utorak, 24. listopada u čakovečkoj knjižnici ugostili su Veru Zemunić sa slikovnicom “Čemu nam oni služe?”, a u publici joj je bio treći razred iz III. OŠ Čakovec. Predstavljanju slikovnice u duhu kajkavskog jezika autora Božidara Glavine i njegovih “Mišeka” prisustvovali su predškolci DV Tikvice, Strahoninec, grupe Pčelice i Loptice 26. listopada.

U Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec je 26. listopada 2017. održano Županijsko natjecanje u čitanju naglas. U natjecanju su sudjelovali predstavnici dviju kategorija: mlađa (3., 4. i 5. razred) i starija (6., 7. i 8. razred) iz 7 osnovnih škola Međimurske županije (I. Osnovna škola Čakovec, III. Osnovna škola Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica i OŠ Strahoninec). Sveukupno je sudjelovalo 24 djece i mentora. Stručni žiri (Dr. sc. Ines Virč, Tina Novoselc, prof. hrvatskog jezika i Kristina Štebih, spisateljica i novinarka) je prema unaprijed zadanim kriterijima ocijenio tko je na najkreativniji, najrazgovijetniji i najizražajniji način predstavio odabranu knjigu kako bi potaknuo svoje vršnjake na čitanje odabranog djela.

Prvo mjesto u mlađoj kategoriji osvojila je Dora Tkalec iz OŠ Mursko Središće, drugo mjesto Vito Ciglarić iz OŠ Nedelišće, a treća je bila Roberta Nestić iz OŠ Donja Dubrava. U starijoj kategoriji najbolja je bila Mara Barbić iz OŠ Nedelišće, drugo mjesto zauzela je Leona Balent iz OŠ Mursko Središće a treća je bila Lara Šafarić iz II. OŠ Čakovec. Pobjednici Županijskog natjecanja odlaze na Državno natjecanje koje se održava u Sisku 23. i 24.11.2017., u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.

U pretposljednjem tjednu Mjeseca hrvatske knjige bavili su se enciklopedijama te izumima i izumiteljima, pa su kroz predavanja i radionice za osnovnoškolce obilježili i Dan izumitelja (9. studenog). Govorili su o najznačajnijim izumiteljima Hrvatske, kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Slavoljub Penkala,… Neke su izume iskoristili za kreativnost, dok su s trećim razredima prionuli ozbiljnom radu s encikopedijima te su timskim radom mnogo toga saznali o izumiteljima.

U utorak, 14. studenog u knjižnici je predstavljena “Mica Poštarica” i ostale slikovnice spisateljice Nade Horvat, jer je autorica nažalost zbog bolesti bila spriječena doći, i svečano zatvorili MHK nagradama za najčitače 2017.

Ostavi komentar