2.8 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Završava projekt Udruge slijepih Međimurske županije „Mi nismo sami“ kojim stvaraju humanije društvo

Projektom su zaposlili deset žena koje su brinule o 60-ero korisnika, a isto bi trebali nastaviti i u sljedećoj fazi projekta, koja će trajati duže, kaže voditeljica programa i projekata Ana Cecelja

Piše: Ivan-Goran Herman

FOTO: USMŽ

Kraju se primiče projekt „Mi nismo sami“ iz programa „Zaželi“, koji nekoliko mjeseci provodi Udruga slijepih Međimurske županije s partnerima – Centrom za socijalnu skrb Čakovec i čakovečkim Područnim uredom Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Usmjeren je na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz Međimurja za pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim osobama te osobama s teškoćama. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a vrijedan 65.618,15 eura.

Čvršće veze

Zaposlenici, suradnici i članovi Udruge intenzivno rade na ostvarenju pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici. Ana Cecelja, voditeljica programa i projekata Udruge slijepih Međimurske županije, iznijela je ohrabrujuće rezultate.

– Projektom smo zaposlili deset žena koje su brinule o 60-ero korisnika. Svaka od njih pružala je podršku na svom području, obuhvaćajući lokalitete M. Središća, Belice, Slakovca, G. Hrašćana, Orehovice, D. Dubrave i Čakovca. U sklopu projekta članovi naše Udruge angažirali su se na ostvarenju pozitivnih promjena unutar lokalne zajednice.

Napredak koji smo postigli u njegovu okviru ne samo da je donio olakšanje onima kojima je to najpotrebnije već je i izgradio čvršće veze unutar naše zajednice. Naš tim je uložio napore kako bi osigurao da svaki korisnik osjeti boljitak u svakodnevnom životu, objašnjava.

Gerontodomaćice su zaposlene kako bi pomagale u kući, ali i poboljšavale kvalitetu života korisnicima. To su činile pružanjem pomoći u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanjem čistoće, brigom o higijeni i dr. Pokrivale su članove Udruge koji su slijepi ili slabovidni, druge osobe starije životne dobi, pri čemu je granica bila 65 godina te osobe s određenim poteškoćama. Stavljen je naglasak i na socijalizaciju druženjem te pomoć u raznim društvenim aktivnostima, ističe Cecelja.

Potpisivanje ugovora o radu. Slijeva, od osobe s naočalama: Anja Želežnjak, Jadranka Kuzmić, Danijelka Brezovec, Martina Hlebec, Marija Ciglar, Ana Cecelja i Petrica Horvat

– Žene su se aktivno uključivale u društvene interakcije. Primjerice, jedna od njih je za kraj svog angažmana organizirala alžirsku večeru za korisnike jer joj je suprug iz Alžira. To su samo neki od načina na koje smo uspješno doprli do korisnika i obogatili njihove živote, izjavila je voditeljica projekata u Udruzi.

Isto tako, žene su svoje zadovoljstvo pokazale obećanjem da će nakon završetka projekta otići prijaviti na Zavod za zapošljavanje, no da će im napomenuti da ne traže posao, već da će pričekati i vratiti se na posao k nama, ako ih prihvaćamo, uza smijeh pozitivnih se iskustava prisjetila voditeljica projekata u Udruzi.

Žene koje su sudjelovale u projektu na korištenje su dobile trenirke, a u njegovu sklopu zaposlena je i Romkinja Petrica Horvat iz Orehovice.

Kako kaže predsjednica Udruge slijepih Marija Ciglar, na tržištu rada velik je problem nezaposlenost teže zapošljivih žena.

– Neke od ranjivih skupina uključuju žene žrtve nasilja i osobe s invaliditetom. Ovaj projekt pružio im je priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada, naglasila je Ciglar. Kako pak smatra jedna od gerontodomaćica, Anja Želežnjak, od njega su koristi imali i korisnici i zaposlene žene.

Higijenske potrepštine koje su žene upotrebljavale na projektu

Duže razdoblje

 – No, ovo je tek početak. Udruga planira nastaviti svoju misiju uz novi program “Zaželi IV”. Projekt će se odvijati duže – čak 28 mjeseci – i imat će još veći fokus na poboljšanju jednakog pristupa uslugama za korisnike. Već sada radimo na pripremi projektnog prijedloga kako bismo osigurali da se naše usluge i dalje pružaju na najvišoj razini. Uz modernizaciju sustava socijalne zaštite i jačanje dostupnosti skrbi, težimo osigurati bolju budućnost za sve svoje korisnike.

Također će se zaposliti deset žena. Ova inicijativa, sufinancirana iz programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., nastavlja podržavati one kojima je pomoć najpotrebnija.

Predviđeni datum početka podnošenja projektnih prijedloga je 11. rujna, sve dok bude dovoljno preostalih financijskih sredstava za sljedeći projekt nakon svake odobrene Odluke o financiranju, a najkasnije do 31. 12. 2024. godine. Projektni prijedlozi predaju se isključivo poštom, a ova faza nosi naziv „Prevencija institucionalizacije“.

Ciljna skupina ovoga će puta biti sami korisnici. Za našu Udrugu bit će ovo pozamašan projekt, čija bi vrijednost trebala doseći 300.000 eura, kaže Ana Cecelja.

Udruga će imati relativno „odriješene ruke“ što se tiče partnera: to mogu biti jedinice lokalne ili područne samouprave, neprofitne organizacije koje imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti ili pak ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim osobama ili osobama s invaliditetom. U prijavu i provedbu, doduše, mogu i samostalno.

Alžirska večera. Slijeva nadesno: Štefica Hrman, članica Udruge, Štefanija Kralj, Alojz Kralj, Danijel Kralj, Marina Kralj i Ana Cecelja

Prevencija institucionalizacije

U okviru toga poziva financirat će se pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom, kao sastavna mjera dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije. Opći ciljevi su povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, a specifični cilj je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ciljne skupine uključuju osobe sa 65 i više godina te odrasle osobe s invaliditetom. Ukupan iznos sredstava raspoloživih po pozivu je 100 milijuna eura, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond plus, dok preostalih 15 % dolazi iz nacionalnog sufinanciranja.

Intenzitet potpore po pojedinom projektnom prijedlogu može iznositi 100 % prihvatljivih troškova, što znači da se u okviru ovoga poziva ne očekuje sufinanciranje prijavitelja.

– Ovim projektima mi ne samo da mijenjamo živote onih koje podržavamo već i doprinosimo stvaranju humanijeg društva. Ostanite uz nas dok nastavljamo pružati podršku zajednici koju volimo, poručuju iz Udruge slijepih MŽ.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE