Zašto se i kako 31. srpnja slavi Svjetski dan rendžera?

Velimir Bašek - Svjetski dan rendžera
Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Međimurska priroda

Čuvari prirode imaju svoj dan – Svjetski dan rendžera. Obilježava se 31. srpnja u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Slave se rendžeri i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Ideja o Svjetskom danu rendžera potekla je od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane s ciljem podizanja svijesti i potpore rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. godine. Jedna od članica federacije je i udruga Hrvatski rendžer. Obilježavanjem Svjetskog dana rendžera (31. srpnja) daje se spomen čuvarima prirode koji su dali živote obavljajući dužnost.

Nadzor i rad na terenu
Nadzor i rad čuvara prirode na terenu

Stradavanje rendžera

Godišnje u svijetu u prosjeku strada stotinjak rendžera, ponajviše u Africi i to najčešće od krivolovaca. U Hrvatskoj nema smrtnih slučajeva, ali opasnih situacija ima. Tako o povodu i ideji obilježavanja dana čuvara prirode govori Velimir Bašek. Glavni je čuvar prirode u Javnoj ustanovi Međimurska priroda i posao rendžera radi već jedanaest godina. Njegovo radno vrijeme nije čvrsto određeno jer njegov ured nije samo između četiri zida. Danas je na obali rijeke, a već sutra na livadi i u šumi. On je veza između prirode, životinjskog i biljnog svijeta te čovjeka koji s tim živim bićima dijeli životni prostor. Predstavlja autoritet javne vlasti na terenu i ima određene ovlasti sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Svoj identitet dokazuje značkom i službenom iskaznicom. Za vrijeme obavljanja službe nosi službenu odoru, znak čuvara prirode i znak javne ustanove čiji je zaposlenik.

logo cuvari prirode- autor ilustracije Roberta Radović
Dojave o  opažanjima na terenu međimurskim čuvarima prirode uputite na broj 095 904 4364

Uz Bašeka u Međimurskoj prirodi kao čuvarica prirode od prosinca 2018. godine radi i Sara Srša. Po zvanju je magistra inženjerka urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša. Međimurski čuvari prirode na terenskim poslovima surađuju s komunalnim redarima jedinica lokalne samouprave. Na listi suradnje su Policijska uprava Međimurska, HGSS Stanica Čakovec, Lovački i Ribički savez, inspektor zaštite prirode, vodopravna inspekcija, građevinska inspekcija, posebice kod nezakonite i ilegalne izgradnje, te ekološke udruge. Dakle, u fokusu posla rendžera je nadzor zaštićenog područja s ciljem preventivnog djelovanja, što znači da rendžeri pokušavaju spriječiti kažnjiva i nedozvoljena ponašanja. Međimurska priroda iz godine u godinu različitim aktivnostima obilježava svjetski dan čuvara prirode. Ove subote, 31. srpnja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode obilježit će Svjetski dan rendžera organizacijom kampa za mlade čuvare prirode.

Kamp popunjen do zadnjeg mjesta!

Čuvar prirode Velimir Bašek najavljuje planirane aktivnosti:

– Kamp će se održati na Matulovom gruntu u Frkanovcu. Program koji smo pripremili namijenjen je za djecu od 7 do 12 godina, a na kamp su pozvani zaslužni osnovnoškolci naših ljetnih radionica i volonterskih akcija, sveukupno 30-ero djece. Na kampu više nema slobodnih mjesta. Predviđen broj sudionika brzo je popunjen vrijednim mladim čuvarima prirode. Djeca će moći istraživati prirodu u okolici Matulovog grunta uz raznolik pribor za istraživače. U aktivnosti smo uključili i članove Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Čakovec koji će organizirati vježbe za djecu (zipline, prva pomoć u prirodi). Posebno svečano će biti u 19 sati kada će biti upriličena dodjela nagrada najboljim Mladim čuvarima prirode u 2021. godini. Nakon toga slijedi druženje uz gulaš i logorsku vatru.

 

 

Ostavi komentar

xxx