Zašto Nedelišće danas nije grad?

Sinoćnji aktualni sat na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća, ponovno je na svjetlo dana iznjedrio ideju o Nedelišću kao gradu. Ovoga puta, inicijativu je došla od vijećnika Franje Cimermana.

Pozivajući se na povijest koja govori kako se ime Nedelišća spominje gotovo stotinu godinu prije Čakovca te 50-tak godina prije i to još u kontekstu Grada, vijećnik Franjo Cimerman, zapitao se zašto Nedelišće još uvijek nije grad.

Prema njegovim riječima, nije isto imati status općine, odnosno grada, jer investitori ipak više vole graditi i investitari u gradovima. Pored toga, kako je naveo, danas u Hrvatskoj postoji barem 50-tak gradova koji imaju manje stanovnika od Nedelišća i koji sigurno nemaju izgrađenu takvu komunalnu infrastrukturu

– Ako ništa drugo, dužni smo to svom povijesnom nasljeđu – naglasio je Franjo Zimerman uz opasku kako je prije ovog istupa, dobro proučio zakone.

Zakon naime, sredinu s 10 000 stanovnika, automatski proglašava gradom, objasnio je prisutnima dok u manjim sredinama, inicijativa treba krenuti od lokalne vlasti. Sabor potom samo prijedlog potvrđuje ili odbacuje.

Naravno, pitanje je zateklo načelnika, Darka Daniu koji je obećao opširan i temeljit odgovor za iduću sjednicu, možda i kao točku dnevnog reda.

(vv)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE