Zajedno gradimo održivu budućnost u osnovnim školama Međimurja

Udruga „Biovrt u skladu s prirodom“ ove jeseni započinje s edukativnim aktivnostima u čak 7 osnovnih škola diljem Međimurja u sklopu projekta “Zajedno gradimo održivu budućnost”.

Uz naše dugogodišnje partnere, Područnu školu Novo Selo Rok Prve osnovne škole Čakovec i Osnovnu školu Gornji Mihaljevec, s veseljem ove jeseni započinjemo suradnju s još 5 osnovnih škola koje smo odabrali prema javnom natječaju tijekom lipnja ove godine. Na javni poziv se je prijavilo 13 osnovnih škola iz Međimurske županije. Bilo je izuzetno teško odabrati samo 5 škola s kojima ćemo provoditi edukativne aktivnosti tijekom školske godine 2019/20 sukladno motivaciji za sudjelovanje, a to su:

OŠ Prelog,

II OŠ Čakovec,

OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec,

OŠ Selnica – PŠ Zebanec i

OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora.

Još jedan poziv bit će otvoren u proljeće 2020. kada ćemo uključiti još 5 osnovnih škola.
Projektne aktivnosti usmjerene su na edukaciju o održivom razvoju s naglaskom na zaštitu okoliša i bioraznolikosti, očuvanje kapaciteta zemlje u potpori životu u svoj njegovoj raznolikosti, poštujući granice prirodnih izvora planeta i osiguravajući visoku razinu zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša.

U našim partnerskim školama voditeljica i edukatorica projekta Silvija Kolar-Fodor tijekom rujna provodi uvodna edukativna predavanja za roditelje uključenih učenika i osoblje škole.

Nakon toga, tijekom listopada ćemo u svakoj suradničkoj školi postaviti hotel za korisne kukce i izraditi voćno-cvjetno-začinske gredice u dvorištu škola na zajedničkim edukativno-volonterskim akcijama za učenike, učitelje, roditelje i zainteresiranu lokalnu zajednicu. Škole ćemo opremiti i sa start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima dobiti će uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu.

10 najangažiranijih učenika iz svake suradničke škole vodimo i na terensku edukaciju u Javnu
ustanovu Međimurska priroda gdje će promatrati ptice, učiti o očuvanju zaštićenog leptira livadnog plavca i o očuvanju Međimurskog konja u Ergeli Žabnik.

U partnerskim školama nastavljamo s uređenjem okoliša škola, pa ćemo u PŠ Novo Selo Rok postaviti vanjski koš za smeće, pojilice, hranilice i kućice za ptice, a u OŠ Gornji Mihaljevec 4 klupice za nastavu na otvorenom i reciklažni otok.

Učenici obiju škola također idu na terensku edukaciju u ustanovu Međimurska priroda.
Tijekom zimskih mjeseci u svim školama održat ćemo edukativno druženje za djecu u sklopu kojeg će pogledati edukativne videe koje izrađujemo u sklopu ovog projekta, igrati edukativnu igru o zaštiti prirode i održivom razvoju, a škole diljem RH će dobiti edukativne videe i plakate.

Veselimo se novim suradnjama i stvaranju novih edukativnih sadržaja u školama diljem Međimurja.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.-28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Projekt sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija. Više o projektu pročitajte na: https://www.biovrt.com/projekti/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost

Program sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Ostavi komentar