Zahvaljujući braniteljima koji uklanjaju ambroziju mnogi Čakovčani lakše dišu

ambrozija Čakovec uklanjanje branitelji1

I ove godine braniteljske udruge uklanjaju korov ambrozije u Čakovcu.

Grad Čakovec je o ovome poslao priopćenje za medije te fotografije.

Kao i niz prethodnih godina, u utorak je u organizaciji Grada Čakovca održana akcija uklanjanja ambrozije na gradskom području U akciju su se tradicionalno uključile udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju u Čakovcu, čijih je 30-tak članova kosilo i čupalo ambroziju na području Martana Istok.

Radove na čišćenju obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem. Tom je koji je istaknuo da ova akcija uspješno provodi desetak godina, zahvaljujući dobroj suradnji koju Grad ima sa braniteljskim udrugama.

„Članovi se rado uključuju u akciju, na čemu iz zahvaljujem, kao i svim ostalim građanima i udrugama, jer na ovaj način barem malo olakšavaju život svojim sugrađanima koji su alergični na pelud ove biljke. Apeliram na građane Čakovca i Međimurja da uništavaju ambroziju, odnosno da redovnom košnjom svojih livada i polja ne dopuste njezinu cvatnju. Također, molio bih i da prijave sve površine na kojima uoče da raste ambrozija, kako bi se ona uništila.“, naglasio je Kovač.

Ovaj korov se najbolje i najekološkije suzbija  upravo čupanjem. Na njegov pelud je prema nekim podacima alergično više od 10 posto stanovništva.

Inače, uništavanje ambrozije provodi se prema Naredbi ministra poljoprivrede, Odluci o mjerama sprečavanja širenja i obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Međimurske županije, te Odluci o agrotehničkim mjerama koju je donijelo Gradsko vijeće grada Čakovca. Komunalni redari svakodnevno obilaze naselja u sastavu Grada te svima koji sa svojih površina ne uklone ambroziju šalju upozorenja. Ukoliko se na njih ogluše, ambroziju uklone nadležne službe, a vlasniku zemljišta pošalju račun.

Ostavi komentar