Zagreb dobio prvo groblje za kućne ljubimce: Upita već imaju!

Ilustracija
Ilustracija

Groblje za kućne ljubimce nešto je što je Hrvatskoj svakako falilo. Iz tog se razloga otvara ‘Spomengaj’ u Dumovcu, koji je namijenjen svim vlasnicima životinja za pokapanje svojih ljubimaca. Groblje će se otvoriti sutra, 18. lipnja, a program svečanog ovorenja počinje u 10:00. Spomengaj će vlasnicima kućnih ljubimaca omogućiti oproštaj i gajenje sjećanja na kućnog ljubimca u skladu s novim civilizacijskim dosezima. Projekt je izuzetno važan i za one koji nemaju ljubimce.

Naime, Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša. Spomengaj se prostire na 12.656 metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje i groblje za kućne ljubimce s mjestima za ukop i polaganje urni.

Dio urni su uvezli, a dio su naručili od tvrtke Mecena iz Ivanca, koja se bavi oblikovanjem lončarskih i keramičkih proizvoda. Želi li se ljubimca pokopati, u ponudi su i ljesovi, koje je posebno za njih izradila Palma, tvrtka iz Jastrebarskog za proizvodnju pogrebne opreme. Imaju i posebne hladnjače, u kojima ljubimci čekaju pogreb ili kremaciju. No u oba slučaja, vlasnici mogu, ako žele, imati i obred prilikom pokopa.

– Ceremoniju je moguće organizirati u vanjskom ili unutarnjem paviljonu. Za ispraćaj je moguće osigurati cvijeće, svijeće, videopriču, vokalni ispraćaj te recitaciju ili neki drugi prigodni sadržaj – govori voditeljica Haleuš. Grobovi se neće moći kupiti, već unajmiti na razdoblje od dvije do pet godina, a po želji i produljiti, a cijena za dvije godine je od petsto kuna naviše. Rezervacije dosad nisu primali, no upita je, kažu, itekako bilo.

Ostavi komentar