14.4 C
Čakovec
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Čiji je vrt najljepši: Vlasta Vugrinec predstavila svoje samozatajno dvorište prepuno crnogorice i cvijeća!

ČIJI JE VRT NAJLJEPŠI tradicionalni je natječaj Međimurskih novina! Prijavite i vi svoj ili vrt svojih prijatelja! Kako donosimo na aktualnim TISKANIM STRANICAMA Međimurskih novina od petka 10. lipnja!

Vlasta Vugrinec iz Štefanca, inače novinarka Međimurskih novina, svaki slobodan trenutak iskoristi za rad u svojem prekrasnom vrtu koji uređuje tri godine. 

S obzirom na to da je naša djelatnica, neće biti kandidatkinja ovogodišnjeg nagradnog natječaja Čiji je vrt najljepši, no to nije razlog da njezin prekrasan vrt ne predstavimo. Tako će upravo Vlastin vrt probiti led i prvi biti predstavljen u natječaju Čiji je vrt najljepši. 

Marljivost urodila plodom 

Vlasta odmalena voli cvijeće i bilje. Ljubav prema tome usadila joj je majka. Prisjeća se kako je kuća uvijek bila puna cvijeća. Pa stoga ne čudi da je odlučila napraviti pravi mali raj u svojem dvorištu, na površini od 400 kvadrata. 

– To je bio pravi međimurski starinski vrt koji sam odlučila preoblikovati. Obožavam crnogoricu, imam zeleni cedar, srebrni cedar, lovor višnje, srebrni bor i smreku. Dio vrta je posvećen crnogorici, a drugi dio je cvjetnjak i ružičnjak. Zapravo pokušavam smanjiti površinu za košnju i ovo je parkić u nastajanju jer je potrebno još puno vremena da to sve naraste i da se popuni, priča nam Vlasta. 

Gušt joj je pelcati. Bilje i cvijeće pokušava sama stvoriti. Za sebe kaže da je dravski čovjek, pa tako ne čudi što joj je dvorište ukrašeno dravskim kamenjem i biljem. Pokušava staviti čim više trajnica koje nisu zahtjevne i to većinom autohtone. 

Od autohtonih sorti do egzotike…

– Imam 15 grmova lavande i lavandina koje jako volim. Od egzotike imam lovor, bananu, juku, smokvu, albiciju, lepezastu palmu, eukaliptus, kavu, agavu i avokado. U teglama imam mandarine i limune. Također, razne sukulente. Rad u dvorištu mi je ujedno i odmor za dušu. Radim koliko stignem i mogu. No, sigurno je da ću radije cijelo popodne štihati nego prati posudu, kaže. 

Veliki je gušt sjesti u dvorište, skuhati kavu i jednostavno uživati u plodovima svog rada. Uz vrt je i povrtnjak koji je sama ogradila lovor višnjom. Od cvijeća Vlastin vrt krije hortenzije, magnolije, ruže, erike, vajgele, hoste, maćuhice, gladiole, kale, glicinije i razne vrste čempresa i borova.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE