Višnja i Miljenko Tomašić bave se eko-uzgojem lješnjaka!

Višnja i Miljenko Tomašić bave se eko-uzgojem lješnjaka na svojoj plantaži u Vratišincu. S uzgojem su započeli 2008. godine kad su kupili zemljište i sadnice. Glavni razlog što su se odlučili upravo za lješnjake bio je to što su tada proizvođači lješnjaka bili rijetkost, te je lješnjak bio egzotičan za naš kraj. Oboje su redovno zaposleni, Višnja u Hrvatskoj, a Miljenko na terenu, i željeli su za sebe pronaći dodatnu aktivnost.

Sve poslove obavljaju sami, a poslova je zaista mnogo: plantaža se mora redovito kositi, potrebno je rezati presadnice, redovito prskati zbog zaštite, orezivati grmove. Od svih poslova svakako je najzahtjevnija sama berba i plasiranje na tržište. U svim poslovima pomažu im obitelj i prijatelji, a najvrjednija im je pomagačica kćer Nensi koja je učenica 2. razreda agrotehničke škole.
Trenutno imaju oko 600 grmova, a planiraju zasaditi još cca. 1 hektar.

Budući da su orijentirani prema eko-uzgoju (nalaze se u 3. godini prijelaznog razdoblja eko-proizvodnje), nerijetko nailaze na poteškoće u nabavi eko-škropiva koje mora biti odobreno od kontrolnog poduzeća Austrtia Biogaranti koje nadzire eko-proizvođače.

Premali su za EU fondove, te su prisiljeni sami nabavljati opremu i mehanizaciju. Unatoč tome, uživaju u svakom satu koji provedu na svojoj plantaži, jer im ona, osim prinosa lješnjaka, predstavlja i mjesto za odmor i opuštanje nakon dobro obavljenog posla.

Zasad nemaju poteškoće s prodajom, sami pronalaze kupce (pekare, voćare, privatne kupce) i optimistični su glede budućnosti sa svojom proizvodnjom. Ove se godine nadaju ostvariti dobar urod, što će se uskoro doznati jer berba započinje sredinom rujna.

Lješnjaci iz OPG-a Tomašić dobro su poznati po svojoj kvaliteti brojnim kupcima, te se i oni, zajedno s obitelji Tomašić nadaju da će lješnjaka za sve biti dovoljno. (Tekst: Aleksandra Sklepić)

Ostavi komentar