17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Vinarija Štampar: Crno vino bordoških sorti bit će naš novi adut

Dok jesen polako skida posljednje listove s trsova naših vinograda, ogoljujući ga i pripremajući za zimski san, vinogradari i vinari nestrpljivo iščekuju dolazak Martinja, trenutka kada će se mošt “pretvoriti” u vino, simbolizirajući ne samo prelazak godišnjeg ciklusa već i obnovu života i radost koju donosi svaka nova berba.

To je vrijeme kada se vinogradari obično okupljaju kako bi zajedno otvorili prve boce mladog vina dodajući uz tradicionalni obred kršenja mošta još jedan sloj tradicije. 

U Vinariji Štampar iz Svetog Urbana upravo teku ubrzane pripreme s pripremanjem svojeg mladog, lepršavog vina, a kakva je bila vinogradarska godina iza nas u razgovoru nam je otkrio vlasnik David Štampar

– Do sedmog mjeseca bilo je jako komplicirano i neizvjesno. Na kraju nam je priroda u rujnu podarila lijepo vrijeme i to je ono što je izvuklo cijelu godinu. U ovoj fazi trenutno, bolje je nego prošle 2022. godine. Teško će se dogoditi da bi netko imao loše vino, rekao nam je pun pozitive Štampar o protekloj vinogradarskoj godini. 

Otkrio nam je da s nestrpljenjem čekaju drugu godinu. Tada će, naime, po prvi put na tržište izaći s novim, crnim vinom od bordoških sorti koje su zasadili na najpoznatijoj lokaciji u Međimurju, prirodnom terasastom vidikovcu na Mađerkinu bregu.

Cijeli članak donosimo u našem posebnom prilogu Martinje u tjedniku Međimurske novine, koji je u prodaji od petka, 10. studenog.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE