6.4 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

VIDEO Kad voda padne 2,5 metara: Spašavanje ekosustava kod isušivanja jezera HE Dubrava

Damjan Kolarek poslao nam je zanimljiv video o isušivanju Dubravskog jezera.

>> Ide sanacije lijevog nasipa akumulacije HE Dubrava, vodostaj će pasti do 2,5 metra

Sam je najbolje objasnio o čemu se radi, pročitajte!

Dokumentirali smo što se događa za vrijeme isušivanja najvećeg umjetnog jezera u hrvatskoj u prva tri dana. Kako bi gledatelji imali direktan pristup prirodi, snimili smo iscrpan video izvještaj sa terena koji obiluje i brojnim zračnim snimkama. Da bi dobili jasniju sliku i utisak na ono što se tu događa, pripremili smo detaljniji izvještaj za ljude koji ne žive na tom području.

U emisiji gostuje biolog Goran Šafarek stručnjak za rijeke, stoga možete čuti njegovo vrednovanje trenutnog stanja kod slatkovodne ihtiofaune.

A kada HEP (hrvatska elektro-privreda) krene na dugotrajni remont nasipa jezera, Robert Markovčić Moko očajnički pokušava spasiti žive organizme, npr. autohtone školjke time da ih ponovno vraća u glavne vodotoke. Umjetna akumulacija s betonskim obalama i asfaltom zapravo je mrtva priroda. Otoci su jedino ključni na tom dijelu Drave. Ptice se trenutno goste s hranom koja odumire. Kroz nekoliko dana vrućina će ubit sve organizme koji su ostali zahvaćeni na sušnim površinama.

Pouka videa je da se ponukaju Zaštitarsko-ekološke udruge na ovakve pothvate u nekim budućim spašavanjima ekosustava, bar onog što se spasit može; ali nikako time da se čovjek miješa u prirodu gerilskim metodama, radeći stručne stvari na vlastitu ruku. Ovdje pojedinci mogu puno toga učiniti svjesno ako shvaćaju svoju okolinu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE