Veterani 34. inženjerijske bojne na cjelodnevnom izletu uz rijeku Kupu

Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec (UVIBDR) izlet Kupa

Članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec (UVIBDR) već sada tradicionalno organizirali su u subotu, 26. kolovoza, cjelodnevni izlet temeljem Godišnjeg plana rada Udruge vezano za aktivnost – Ratnim putovima 34. inženjerijske bojne.

Ovaj put, veterani 34. inženjerijske bojne koji djeluju u sastavu UVIBDR, odlučili su evocirati sjećanja na ratne godine vezana uz rijeku Kupu. Naime, prva ratna zadaća 34. inženjerijske bojne bila je izvršiti zapriječavanje smjera koji vodi od rijeke Kupe, preko Pokupskog, Kravarskog, Velike Gorice i dalje prema Zagrebu. Cilj te zadaće bio je spriječiti prodor četnika, s desne obale rijeke Kupa, prema gradu Zagrebu.

Tako je zapravo želja pripadnika UVIBDR bila otići na tu nekada okupiranu desnu obalu rijeke Kupa i uspomene na slavne dane oživjeti baš na živopisnim i predivnim obalama rijeke Kupa. Članovi Udruge i njihove obitelji prvo su se uputili na Turanj kod Karlovca u spomen vojni kompleks gdje im je domaćin bio umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić koji je kratkim, ali iscrpnim, izlaganjem članove UVIBDR upoznao s događajima koji su se događali tijekom tih ratnih dana na području grada Karlovca.

Nakon tog povijesnog sata, članovi Udruge uputili su se u obilazak AQUATIKE, velikog slatkovodnog akvarija u kojem su uživo i vjerodostojno prikazana staništa u prirodnom okružju svih slatkovodnih riba koje obitavaju u Hrvatskoj. Nakon ovoga autobusom i vožnjom od nekih pola sata članovi Udruge uputili su se prema naselju Brođani gdje ih je čekala velika žitna lađa (Zora) kojom su potom vožnjom uzvodno prema gradu Karlovac uživali u živopisnim i predivnim obalama rijeke Kupe.

Ručak je bio obilan i zasitan u gradu Karlovac, a nakon ručka članovi Udruge uputili su se u kratko razgledavanje stare jezgre grada Karlovca, a potom na gradsko kupalište na rijeci Korana (neki su namočili samo noge, ali hrabriji su se i okupali). Na drugoj obali rijeke Korane u tijeku je manifestacija Dani piva Karlovac, pa tu manifestaciju članovi Udruge nisu mogli, a ne posjetiti je.

Povratak u Čakovec je bio predviđen u 19 sati. Na kraju vrlo bogatog i vrućeg dana članovi Udruge obvezali su Upravni odbor UVIBDR u organiziranju sličnog izleta pod istom aktivnosti i za slijedeću godinu. Izlet su finacijski poduprli grad Čakovec i Županija Međimurska.

(as)

Ostavi komentar