Vesna Perhoč: U New Delhiju sam doživjela kulturološki šok

Vesna Perhoč

Izrekom Dalai Lame “Jednom godišnje idite na neko mjesto gdje ranije nikada niste bili” započela je svoju putopisnu priču Čakovčanka Vesna Perhoč. Naime, ovog se ljeta po prvi puta uputila u Indiju, na njezin krajnji sjever, regiju Ladakh koja se nalazi u indijskoj državi Jammu i Kashmir.

Za Vesnina putopisna druženja i prezentacije u čakovečkoj knjižnici uvijek vlada izniman interes. Tako je bilo i ovog puta, u novoj multimedijalnoj dvorani Dječjeg odjela Knjižnice “Nikola Zrinski” gdje se tražila sjedalica više.

Publika je tijekom jednosatne prezentacije dobila riječju i slikom uvid zašto je Ladakh poseban. Strateški je to važno područje. Na njemu živi oko 30 000 stanovnika i isto toliko vojske (dio je to povijesno Puta svile). Ladakh je i zemlja lama koja njeguje tibetanski budizam, stoga ovaj kraj nazivaju i “Mali Tibet”. Do brojnih budističkih hramova koje je Vesna s kolegicama posjetila dolazi se preko najviših cestovnih prijelaza. Kako je kazala, stanovnike krasi iznimna gostoljubivost i strpljenje. Na kraju desetodnevnog putovanja imali su priliku doživjeti New Delhi glavni grad Indije, gdje Europljani koji prvi puta stignu u Indiju, poput nje, većinom dožive kulturološki šok od pogleda na ekstremno bogatstvo i luksuz, do nezamislivog siromaštva tkz. nevidljivih ljudi iz dna ljestvice kastinskog sustava.

Vesna Perhoč učiteljica je razredne nastave u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec. U svojoj putovnici putovanja, trekinga i pješačenja od Uzbekistana, Turkmenistana, Perua, Camina de Santiaga do Mongolije i Grenlanda, zabilježila je ovosrpanjsku i Indiju. Sudeći prema najavnoj rečenici putopisne večeri, zasigurno i za sljedeće ljeto priprema novi izazov putovanja u egzotične krajeve.

foto: rr

Vesna Perhoč

Ostavi komentar