Velika ljubiteljica mačaka Dina Ratajec predstavila svog mezimca Sphynxa!

Dina Ratajec
Dina Ratajec

U Domu sindikata u Čakovcu krajem prosinca mačkoljupci su na 1. revijalnoj izložbi mačaka mogli vidjeti desetke različitih vrsti mačaka, među njima ponajviše onih kakve se ne viđaju svaki dan.

Posjetitelji su ovom prilikom mogli vidjeti čistokrvne mačke, te su mogli uzgajivačima postaviti pitanja vezana za uzgoj, brigu i kupnju. Zbog veličine prostora u Domu sindikata bilo je izloženo samo 15-tak kaveza, a od pasmina mogle su se vidjeti primjerice Britanska kratkodlaka mačka, Snow shoe ili Snježna cipelica, Maine Coon koji svojom veličinom podsjeća na risa, Ruska plava, Bengalska, Norveško šumska mačka, a najviše pozornosti je privukao Sphynx bez dlake kojeg je izložila njegova vlasnica Dina Ratajec.

Priča o ljubavi prema Sphynxu seže još u osnovnu školu kad je Dina poželjela bezdlakog ljubimca, ali zbog neuobičajenosti teško je bilo doći do nabavljača. Obiteljski su pokrenuli uzgoj Bengalskih mačaka, pa su tako pohodili razne revije i izložbe u Europi i tek nakon dvije godine se u Ljubljani po prvi put uživo susrela sa Sphynxom.

– Bila je to ljubav na prvi pogled i jednostavno sam je morala imati. S obzirom na to da mi se približavao rođendan, roditelji su mi obećali da ću ju dobiti na poklon. U Hrvatskoj ih nema za nabaviti pa je moja ljepotica stigla iz Rusije. Nije bilo previše komplikacija s prijevozom, sretno je doputovala i danas je moja mazilica – rekla je Dina Ratajec koja kaže kako ima puno brige oko nje, ali ljubav sve podnosi.

Dinin Sphynx zove se Vintage Sevan, a u trećem mjesecu će proslaviti drugi rođendan. S obzirom na to da nema dlaku, obrve ni brkove, zahtjeva posebnu njegu. Najvažnije je kupanje s neutralnim pH šamponima, brisanje vlažnim maramicama ili krpama jer se lako oznoje, a ostavljaju tragove, kao i svakodnevno čišćenje područja oko oči, uši i nokti. Također, potrebno ih je mazati kremom ili uljima jer je vrlo važno da im se koža ne isuši. No ovdje brizi nije kraj. Naime, genetski joj se lako kvare zubi pa je potrebno redovno kontrolirati usnu šupljinu.

– Zanimljivo je da su kanadskog porijekla, ali im je u zimi hladno. Potrebno ih je dobro utopliti i obući kad idemo van. Po ljeti je češće kupanje zbog znojenja, a moraju se mazati kremom za sunčanje zbog osjetljivosti kože na sunce – kaže Dina.

Sphynx puno energije troši na grijanje tijela, pa je poželjan veći unos ugljikohidrata nego kod drugih pasmina. Karakterno su vrlo privržene mačke, inteligentne te lako uspostavljaju komunikaciju s vlasnicima. Prijateljski su nastrojene prema ostalim mačkama i psima pa nije problem ako u kućanstvu imate više ljubimaca u kombinaciji.

– Sphynx je moj kućni ljubimac i imam ga iz čiste ljubavi. Potrebno mu je puno pažnje i stalno je kraj mene. Prati me po kući, spava sa mnom na jastuku, leži mi na nogama kad učim, a za njega i kažu da je mješavina mačke, psa, majmuna i malog djeteta – rekla je Dina koja životinje obožava od malih nogu.

Osim Vintage Sevana, u obitelji Ratajec postoji niz mačaka jer imaju uzgajalište bengalskih mačaka koje se zove Shining Angel bengal cattery koje postoji već pet godina. Uz trenutno leglo od četiri bengalskih mačića, kućanstvo broji pet pasa, a jedno vrijeme ih je bilo 13. Uz sve to imaju i salon za uređivanje i šišanje kućnih ljubimaca.

FOTO: Zlatko Vrzan/ Privatna arhiva

Ostavi komentar