Veličanstvena izvedba varaždinskog zbora Chorus Angelicus uvod u advent u Gradu rudara

chorus angelicus
Koncert Zbor Chorus Angelicus bio je najljepši uvod u advent u Murskom Središću foto: N. Šardi

Na prvu nedjelju došašća Mješoviti pjevački zbor Chorus Angelicus, zbor VIA župe sv. Vida iz Varaždina pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca i zbor župe Marije Kraljice i sv. Ladislava Mursko Središće pod ravnanjem voditeljice Danice Sabo u Centru za kulturu “Rudar” Mursko Središće svojim izvedbama uveli su građane Murskog Središća i šire okolice u najljepše doba godine, vrijeme Došašća. Izveden je ciklus uglazbljenih psalama i zapisa Novog zavjeta koji obiluju raznovrsnim ritmovima i elementima. Izvedene skladbe djelo su voditelja zbora i katedralnog orguljaša maestra Anđelka Igreca.U izvedbama zbor se odlikovao odlučnošću i blagošću, a virtuozan nastup ostvarili su i solisti.

Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovan je 1999. godine od strane dirigenta maestra Anđelka Igreca, iskusnog zborovođe, dirigenta i kompozitora, isprva kao zbor varaždinske katedrale. Još od svojih početaka, zbor okuplja srednjoškolce i studente varaždinskih škola i fakulteta.
Do sada je u zboru već stasalo nekoliko generacija pjevača, ljubitelja vokalnog višeglasja, neovisno o njihovoj dobi. Angelicusi su veliki glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura i poznavanja nota, te nekim oblikom glazbenog obrazovanja osnovnoškolske ili srednjoškolske razine. Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu i njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael).

-Najsjeverniji grad nikad nije imao svečaniji i močniji početak Došašća sa porukama utkanim u vaše pjesme i na tome vam zahvaljuje. U vrijeme Došašća, u vrijeme Božića postanimo svi bolji ljudi, bolje osobe koji će biti oslonac bolesnima, ljudi koji će se pobrinuti za potrebite, nahraniti gladne, koji će u mnoge domove unijeti sreću, ajmo se dati drugima. Veliko hvala i našem crkvenom zboru i voditeljici Danici koja je ovaj koncert inicirala, istaknuo je nakon koncerta  u ime domaćina gradonačelnik Dražen Srpak.

Ostavi komentar