VANJSKI BAZENI u Čakovcu: Je li nakon megalomanije, novo rješenje polovično?

U dvorani Doma sindikata u Čakovcu održana je javna tribina na temu Otvoreni bazeni u Čakovcu.

Idejni projekt osmislila je mlada ekipa Mislav Muršić i Roko Dropulić iz Urbanih ideja Samobor, a cijena bi prema trenutnim procjenama trebala biti 15 milijuna kuna koje će gotovo u potpunosti osigurati Grad Čakovec iz proračuna.

O vanjskim bazenima u Čakovcu govori se već dugi niz godina, još od kad su napravljeni unutarnji. Otvoreni bazeni zamišljeni su kao rekreacijsko sportska zona koja će zadovoljiti kupače, kao i sportske plivačke udruge koje treniraju na ovom prostoru.

Što je predviđeno u projektu vanjskih bazena?

Projekt kompleksa otvorenih bazena, koji se planira graditi uz postojeće Gradske bazene Marija Ružić u Čakovcu predstavili su i  pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i prostorno uređenje Ninoslav Šipoš, direktor GP Ekom Čakovec Miodrag Novosel, predsjednik Zajednice sportova Grada Čakovca Bojan Ružić i predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba Goran Kolarić.

Na tribini su se okupili građani, ali uglavnom sportaši i treneri raznih plivačkih udruga s područja Čakovca, iako su vanjski bazeni zamišljeni kao 70 posto rekreacijska zona, a tek 30 posto sportska.

Idejnim projektom planirana je izgradnja jednog vanjskog otvorenog bazena površine 1200 m2s tri plivačke trake u duljini od 50m, zatim dječji bazen sa splash tornjom, dječje splash igralište, slobodnostojeća zgrada ljetnog ulaza, ekstenzija postojeće kuhinje, ekstenzija postojeće strojarnice koja se nalazi u podrumu zgrade i druge vanjske površine poput terase, dječjeg igrališta i zelenih površina.

U sklopu projekta sagledane su i prostorne mogućnosti organizacije šire zone, s posebnim naglaskom na smještaj vanjskih teniskih terena, točnije, njih osam i teniske dvorane s klupskim prostorijama. Sam prostor otvorenih bazena, ovim je idejnim projektom podijeljen u četiri zone vodenu, javnu, dječju i lounge zonu. Kapacitet vanjskih bazena bio bi 600 kupača u istom trenutku.

Ništa od olimpijskog bazena?

Među okupljenim građanima zainteresiranima za ovu temu, na javnoj tribini su bili i predstavnici čakovečkih plivačkih klubova s kojima su razmatrane mogućnosti korištenja vanjskog bazena, a govorilo se i o mogućim cijenama ulaznica, kao i o samom načinu ulasku u cijeli kompleks.

Bilo je dosta pitanja, a među njima izdvojili smo ono od Tije Mance.

– Mislim da bi trebao biti jedan dublji bazen, također zašto se računa samo na 600 kupača, Čakovčanci su željni vanjskih bazena, imamo Toplice sveti Martin koje su krasne, ali su preskupe. Nadam se da će se ići na jeftiniju varijantu ulaznice, poručila je Tija, te izrazila nezadovoljstvo što nema olimpijskog bazena s barem šest traka koji je moguće koristiti i za natjecanja, a ne samo trening plivača i rekreaciju.

Odgovor je dao Miodrag Novosel direktor GP Ekom Čakovec. Što se tiče samog koncepta bazena, ističe Novosel, vodila se briga o postojećoj infrastrukturi koja se nalazi na prostoru bazena.

– Kod procjene dubine bazena odradili smo nekoliko sastanaka s plivačima, oni imaju evidentni problem treniranja i plivanja na vanjskom prostoru gdje se plivaju dužine od 50 metara. To je bio njihov glavni argument koji smo ukomponirali u ovaj projekt. Pravilnik govori da plivački bazen može biti dubok 1 metar, odnosno 1,35. Također, olimpijski bazen treba dvostruko veću kubikažu vode, te znatno veći troškovi održavanja i kapaciteta opreme koja mora tu kubikažu vode pokretati,  rekao je Novosel.

Također se postavilo pitanje i financiranja cijelog projekta, jer je prijašnja cijena iznosila 50 milijuna kuna, dok je danas drastično pala na 15 milijuna kuna.  

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i prostorno uređenje Grada Čakovca Ninoslav Šipoš istaknuo je kako je cijena puno manja jer su u primarnom projektu bili predviđeni veliki tobogani čiji kvadrat košta oko 1000 eura.

– Ovom smo projektu pristupili na način da bude održiva investicija, točnije da Grad Čakovec iduće godine može početi i završiti u roku gradnju vanjskih bazena. S obzirom da je u pitanju tek idejno rješenje jako je teško dati točnu brojku cijelog projekta. Međutim, procjene su da bi ona mogla ići najviše do 2,5 milijuna eura kazao je Šipoš.

Zašto se ne kopira dobar model Požege?

Gradonačelnik Stjepan Kovač, koji inače nije došao na ovu tribinu, što su mu neki također zamjerili, sa suradnicima posjetio je pred određeno vrijeme nove bazene u Požegi kako bi razmotrio njihov koncept. Ovaj predstavljeni čakovečki je potpuno različiti od njihovog vrlo jednostavnog.

Dva sportsko-rekreativna vanjska bazena Grad Požega je 2016. godine u potpunosti izgradio vlastitim sredstvima, koristeći kredit HBOR-a, a koštali su 13 milijuna kuna. Požežani su dobili na korištenje dva vanjska bazena, jedan olimpijskih dimenzija standardne veličine 50×25 metara, za rekreaciju te sve plivačke i vodene treninge i natjecanja, te jedan manji 12,5×25 metara za djecu i neplivače.

Bazeni su otvoreni od početka svibnja do kraja rujna. Odrasli plaćaju dnevnu ulaznicu od 20 kn, a djeca samo 5 kn. Pristupačne su i mnoge druge kombinacije kada su ulaznice u pitanju.

Uglavnom, sve su tamo napravili brzo i jednostavno, kako bi se mladi i stari mogli osvježiti i rekreirati za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci.

Zar se tako nešto nije moglo već ranije napraviti i kod nas? I sad se opet nude nekakva polovična rješenja između “toplica, sporta i rekreacije”, što je potpuno nepotrebno kada u blizini takvih sadržaja ima koliko ti srce želi.

Građane je na kraju također zanimalo hoće li se nakon ove tribine moći dobiti uvid u konačan projekt, te mogućnost eventualnih korekcija.

Pročelnik Šipoš odgovorio je kako se sve radi transparetno prema građanima, ali da se procedura ne može odugovlačiti zauvijek.

– Mora postojati javno i stručno mišljenje, te dogovoriti projekt koji će biti moguće napraviti uz određeni novac, a na zadovoljstvo korisnika, svih građana kazao je pročelnik.

Ostavi komentar