Uz blagdan sv. Barbare: Legenda o zvoniku

Blagdan svete Barbare, djevice i mučenice, zaštitnice rudara obilježava se 4. prosinca. Taj se blagdan osobito od 2009. godine obilježava u Murskom Središću, gradu rudara. Sv. Barbara je jedna od 14 svetaca pomoćnika u nevolji. Kako bi ih zaštitila u njihovu opasnom poslu, rudari su u blizini rudnika podizali župne crkve, kapelice i oltare njoj u čast.

zvonik Mursko Središće (4)_resize
Instalacija prikaza rudarskog okna na šetnici Murskog Središća

Na blagdan sv. Barbare 4. prosinca 2016. godine na mjestu nekadašnje crkve (na današnjoj šetnici uz Muru) postavljen je zvonik sv. Barbare.

Dražen Srpak

Legendu o zvoniku sv. Barbare prepričava i Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća:

– Na mjestu gdje se nalazimo bilo je groblje. Poplava koja se dogodila srušila je crkvicu u kojoj su se nalazila tri zvona. Jedno zvono završilo je u rijeci Muri, a jedno je kako kaže predanje preseljeno u Selnicu, u crkvu sv. Marka. Legenda govori da Mursko Središće neće imati sreće tako dugo dok se zvono ne vrati na mjesto gdje je bila prva crkva. Stoga smo napravili ovaj prekrasan objekt, zvonik sv. Barbare. Na njemu je i uputa gdje piše: Pozvoni za sreću. Do nas stižu povratne informacije da svi koji pozvone da im se želja i ostvari.

zvonik Mursko Središće (3)_resize

Pozvonite i vi za sreću! Sretno!

 

foto: rr

Ostavi komentar