Upozorenje policije: Spaljivanje na poljima može prouzrokovati požar

Ilustracija

S obzirom na dolazak ljepšeg vremena i time početka obavljanja poljoprivrednih te drugih radova na otvorenom, a u sklopu kojih mnogi naši građani spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, policija podsjeća i upozorava da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar.

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Posebno upozoravamo građane da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to;

  • Spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  • Prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  • Oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  • Osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  • Ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na broj 112. Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

 – Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice – kažu iz policije.

Ostavi komentar