Danas je Međunarodni dan celijakije: Autoimuna, kronična doživotna bolest probavnog sustava

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, a 16.5. je Međunarodni dan celijakije.

Celijakija je autoimuna, kronična doživotna bolest probavnog  sustava koju karakterizira trajna nepodnošljivost organizma na gluten, s različitim stupnjevima oštećenja sluznice tankog crijeva a posljedično se javljaju najrazličitiji mogući znakovi bolesti. Najčešće se javljaju od strane probavnog sustava no na celijakiju  treba posumnjati i kod bolesti  izvan probavnog sustava, ako se ne može naći drugi uzrok takvih simptoma. Radi se o  bolesti  koja se javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju. Celijakija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i može se očitovati različitim simptomima, od jasnih (proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, nadutost…) do potpuno pritajenih (anemija, dijabetes, dermatitis, osteoporozu, bolesti štitnjače, problemi s plodnošću…).

Bezglutenska dijeta jedini je lijek za oboljele od celijakije i traje doživotno.. Provođenjem  stroge bezglutenske prehrane simptomi se povlače, dolazi do oporavka, postiže se bolja kvaliteta života te se sprječava pojava mogućih komplikacija bolesti.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske sa sjedištem u Strahonincu, već 9 godina provodi brojne aktivnosti s ciljem povećanja znanja i podizanja svijesti o bolesti celijakije, alergije i intolerancije na gluten te prevencije njihovih simptoma. Educira i informira o pravilnom izboru namirnica i pripreme istih kroz održavanje brojnih edukacija/radionica bezglutenske prehrane,te širenju znanja o posljedicama zanemarivanja stroge bezglutenske dijete.

Ove godine članovi udruge svoj Dan obilježili su u subotu u Varaždinu. Dijelili su promotivne materijale o celijakiji i bezglutenskoj prehrani te odgovarali na brojna pitanja javnosti. (mg)

Ostavi komentar