Učenik Sebastian Ciler – preloški pekar osvojio srebro maštovitim međimurskih krekerom

Sebastian Ciler
Menotorica Jasmina Poljak i Sebastian Ciler osmislili su inovativan pekarski proizvod

U petak, 5.travnja 2019. godine, Sebastian Ciler, učenik 2. razreda (pekar), sudjelovao na natjecanju u izradi pekarskog suvenira koje se odvijalo unutar Hrvatskog pekarskog kongresa u hotelu Turist u Varaždinu. Osvojio je srebrnu medalju pod mentorstvom profesorice Jasenke Poljak, a kako narodna poslovica kaže da slika govori više nego tisuću riječi, ostavljamo slikama našeg suvenira da odrade svoje. U nastavku objašnjenje autora Cilera i mentorice, kako je nastao ovaj zanimljiv proizvod:

Slogan suvenira: CEKER – MEĐIMURSKI KREKER

Zašto smo odabrali motiv cekera?

Međimurski je kraj od davnina bio poznat po izradi cekera. Osobito se u tome isticalo Nedelišće gdje su se cekeri pleli od lista kukuruza ili „luščinja“. Time su se bavile cijele obitelji i to im je bio izvor dodatnog prihoda za kućanstvo. Takvi cekeri su i danas atraktivni i praktični, a skorom zabranom korištenja jednokratnih plastičnih vrećica, cekeri se opet vraćaju u modu.

Mi smo naš ceker izradili na vrlom sličnom principu kao što se to radi i kod pravih cekera, samo što nam je materijal jestiv, a to su listovi poriluka. Ispod mreže poriluka nalazi se „podstava“ od prhkog tijesta, a sam je ceker napunjen autohtonim međimurskim sirom „turošom“.

Osim ovih prikaza preostaje vam još probati naš suvenir.

 

Ostavi komentar