Učenici 7 međimurskih osnovnih škola naučili kako čuvati bioraznolikost

Udruga Biovrt provodi projekt „Zajedno gradimo održivu budućnost“ u sklopu kojeg provodimo brojne volonterske i edukativne aktivnosti u međimurskim osnovnim školama. Tako smo u sklopu edukacijskog programa tijekom studenog i prosinca održali edukacije o čuvanju bioraznolikosti u čak 7 osnovnih škola – PŠ Novo Selo Rok, OŠ Gornji Mihaljevec, PŠ Dunjkovec, PŠ Železna Gora, Pš Zebanec, OŠ Prelog i II OŠ Čakovec.

Udruga Biovrt je u sklopu navedenog edukacijskog programa kreirala 2 edukativna videa, prvi na temu: „Što je to bioraznolikost“ i drugi na temu „Kako napraviti hotele za korisne kukce“. Edukativne videe smo, uz prikazivanje u školama, objavili i na YouTube kanalu udruge i dostupni su za korištenje svim zainteresiranim školama u provođenju sličnih edukacija. U tijeku je i likovni natječaj za učenike međimurskih škola, u sklopu kojeg ćemo napraviti edukativni plakat na temu „Kako postati mali čuvar prirode koji ćemo distribuirati svim osnovnim školama diljem RH.

Osim gledanja edukativnih videa i rasprave o spomenutim temama, učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu i na koji način im svi mi možemo pomoći u opstanku. Voditeljica edukacija Silvija Kolar-Fodor u svakoj je školi objasnila kojim sjemenkama možemo hraniti ptice i zašto nikako ne smijemo hraniti ptice kruhom i rižom, te je pokazala učenicima kako napraviti hranilicu za ptice iz plastične boce i 3 drvene kuhače. Svaka je spomenuta škola od udruga Biovrt uz hranilicu za ptice dobila i 2 vrećice sjemenki suncokreta za hranjenje ptica tijekom zime.

A da bi dodatno potaknuli sve učenike na aktivni doprinos očuvanju bioraznolikosti, udruga Biovrt je svima poklonila i po paketić sjemenja uresnice (Cosmos bipinnatus). Učenici su dobili zadatak posijati ovo cvijeće iduće proljeće, kako bi cvjetne gredice pomogle u opstanku pčelama i ostalim korisnim kukcima.

Edukativne videe možete pogledati na sljedećim linkovima:

Što je to bioraznolikost? https://youtu.be/38nC2eRytVM

Kako napraviti hotel za korisne kukce: https://youtu.be/UvE8EF53cGg

Na proljeće će otvoriti javni poziv za uključivanje još 5 međimurskih osnovnih škola u naš edukativni program.


Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.- 28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Program financijski podržavaju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Više o projektu: https://www.biovrt.com/projekti/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

 

Ostavi komentar