U Voćnjaku Nedelišće počela berba jabuka: Tražimo zainteresirane berače!

Početkom rujna u voćnjaku Nedelišće započela je berba jabuka. Tim povodom razgovarali smo s Anđelkom Tomšićem, članom Uprave tvrtke Voćnjak Nedelišće d.o.o. koji nam je rekao: – Ova je godina posebno čudna po svim segmentima pa se takvom pokazala i u uzgoju jabuke. Jabuka nema puno, a urod je zbog raznih deformacija uzrokovanima utjecajem niskih temperatura u proljeće gotovo na granici između konzumne i industrijske. Neke su sorte rodile bolje, neke lošije pa je urod skoro pa prepolovljen, a što se kvalitete tiče, svega 30 posto od očekivanog.

Voćnjak Nedelišće prepoznatljiv je brend u uzgoju jabuka, nosioci smo GLOBAL. A. P. certifikata koji je potvrda svakom kupcu dobre poljoprivredne prakse jer svaki certificirani proizvod ima svoju sljedivost od uzgoja do police u trgovini. Tu su jako strogi kriteriji kojih se mi u proizvodnji jabuka pridržavamo da bismo našim kupcima ponudili dobar proizvod bez na to obzira kupuju li našu jabuku tu u voćnjaku ili na policama trgovačkih centara. Industrijsku jabuku jednim dijelom prodajemo doma i izvozimo ju u susjedne države gdje ide u preradu za sokove. Kako je jabuka osnova svih sokova zbog svoje neutralnosti, ona se osim za sok od jabuke upotrebljava u proizvodnji drugih sokova, ali i za pečenje rakije koja je dobra osnova za izradu likera.

Kako ove godine jabuka nema puno, trebamo i nešto manji broj berača, odnosno od 120 do 130 berača u sljedećim dvama tjednima. Očekujemo da bi ove godine berba mogla biti završena do kraja listopada, a moguće je da to bude i ranije. Od sezonskih radnika uglavnom su umirovljenici koji već godinama rade u voćnjaku i koji dobro poznaju sve procese branja jabuke, a svake nam se godine vraćaju jer osim branja, uvijek je ovo i mjesto druženja i dobrih vibracija. Ovim putem pozivamo i ostale zainteresirane berače (nezaposleni, studenti, umirovljenici) da nam se jave na broj telefona 040/895-220, čim prije, kako bismo se dogovorili kad mogu početi jer nam je vrijeme ograničeno.

Kupujte u voćnjaku!

Jabuke već možete kupiti i u našem maloprodajnom dućanu u Voćnjaku. Možete izabrati među više sorti – zlatni delišes, gala, elstar, jonagold, ajdared, a uskoro će u ponudi biti i kasnije sorte braeburn i florina. Neke su slađe, a neke reskaste, tako da svatko može birati prema svom ukusu i namjeni. Ima i nešto krušaka.
Nakon 1. studenog nudimo i sadnice jezgričavog i bobičastog voća te nešto onog mediteranskog, dok se sadnice vinove loze kupuju na proljeće jer se preporučuje sadnja u ožujku ili travnju. (Snježana Zorković)

 

Ovogodišnje jabuke pune su okusa, kaže Anđelko Tomšić, član Uprave Voćnjaka Nedelišće

Ostavi komentar