U TICM-u s radom započinje Centar izvrsnosti iz informatike

Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske objavilo je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.

Među projektima s najvišim iznosom odobrenih sredstava nalazi se projekt pod nazivom Centar izvrsnosti iz informatike – Faza I koji je u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM) pripremila te prijavila Udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS).

Preostali partneri na projektu su i Međimurska županija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, III. osnovna škola Čakovec i Međimurski informatički klub (MIK) stoga projekt predstavlja uspješnu suradnju javnog, civilnog i obrazovnog sektora koja je nužna za ostvarenje ključnog cilja – kroz provedbu obrazovnih programa iz područja programiranja namijenjenih darovitim, proaktivnim i visokomotiviranim učenicima unaprijediti vještine ključne za daljnji osobni (a kasnije i profesionalni) razvoj.

Iz državnog proračuna Republike Hrvatske, za provedbu pet strukturiranih obrazovnih programa usmjerenih primjeni računalnih algoritama za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Međimurske županije, kao i za njihovu pripremu za relevantna informatička natjecanja od strane iskusnih mentora udruga MIS i MIK, dodijeljeno je 182.886,67 HRK bespovratnih sredstava. Predviđeno je i ulaganje u informatičku opremu, didaktička sredstva i nastavni materijal nužan za realizaciju aktivnosti koje će se odvijati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Ovim projektom izravno će se utjecati na razvoj društva znanja u Međimurskoj županiji kroz implementaciju održivih izvaninstitucionalnih inicijativa unaprjeđenja tehničkih vještina djece i mladih. Učenici osnovnih i srednjih škola osposobit će se za samostalno, odgovorno, učinkovito, svrhovito i primjereno korištenje digitalnih tehnologija u društvu koje se razvojem digitalnih tehnologija vrlo brzo mijenja. Program Centra je osmišljen na način među ciljnom skupinom razvija digitalnu mudrost – sposobnost odabira i primjene najprikladnije tehnologije ovisno o problemu koji se rješava, kritičko mišljenje, računalno razmišljanje, vještine programiranja i kreativnost. Centar izvrsnosti iz područja informatike program je identifikacije, usmjeravanja i sustavnog praćenja razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na području Međimurske županije.

Navedeni pilot projekt predstavlja temelj za implementaciju Centra izvrsnosti iz informatike na razini Međimurske županije za čiju realizaciju je potrebno osigurati izdašniji proračun i operativni kapacitet, stoga isti uživa maksimalnu podršku Međimurske županije.

Izvor: ticm.hr

Ostavi komentar