U PRIBISLAVCU u konkurenciji 40 pasa najviše bodova za kujicu španjolskog hrta vlasnice iz Slovenije

Guadalajara de Monte Podrido - španjolski hrt, najbolji pas natjecanja

Na aerodromu u Pribislavcu treći puta se održalo međunarodno natjecanje u lure coursingu. Ovo je bila šesta po redu međunarodna utakmica, dok se točno prije pet godina, 30.03.2014. godine održala prva utakmica u ovom sportu u Hrvatskoj.

U Pribislavec je došlo ukupno 40 pasa, od kojih je sudjelovalo 7 pasa iz Hrvatske: tri basenjija, dva mala engleska hrta, perzijski hrt i veliki engleski hrt. Ostali natjecatelji došli su iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Natjecanje se odvijalo cijeli dan, od svečanog otvorenja pa sve do proglašenja pobjednika po pasminama koje je započelo tek oko 17 sati.

nadležni veterinar Branimir Novak, predsjednica Kluba Lea Slunjski, Tajnica Kluba Sonja Mjher i delegat kinološkog saveza Dražen Kipke
Nadležni veterinar Branimir Novak, predsjednica Kluba Lea Slunjski, tajnica Kluba Sonja Majher i delegat kinološkog saveza Dražen Kipke

U ovom sportu suci ocjenjuju rad pasa u polju, te dodjeljuju ocjene od 1-20 u pet različitih kategorija (entuzijazam, brzina, kondicija, praćenje i agilnost). Zbrojem bodova iz dva nastupa računaju se plasmani i kandidature pasa.

Svi misle da se radi o kružnim utrkama, čim vide hrta koji trči u dresu i brnjici, no brzina se ne mjeri pa ovaj sport nazivamo lure coursing, odnosno kada bi preveli sa engleskog – lov na umjetni mamac. Svrha ovog sporta je ispitati prirođene osobine hrtova i ostalih pasa kojima je namjena da love vidom. Vlasnici koji vode svoje pse na ove vrste natjecanja pripremaju se u stvari cijelo vrijeme, na način da žive sportski život u jednom kontinuitetu, dok je utakmica samo rezultat prijašnje pripreme pasa. Iz tog razloga, jer znamo da su vlasnici u dobroj kondiciji, nakon svakog natjecanja održavamo i tradicionalnu utrku vlasnika. Vlasnici prijavljenih pasa moraju za mamcem otrčati 100 metara, a koji vlasnik stigne prvi na cilj dobije nagradu jednog od naših donatora. Cilj našeg kluba je zainteresirati što više osoba sa svojim psima da prisustvuju našim natjecanjima ili treninzima, ali prije svega da sa svojim psom vode sportski život i da ga ponekad dovedu na ovakvo jedno mjesto gdje može trčati u punom gasu, kazala je  Maja Čosić, voditeljica manifestacije.

Ove godine suci su bili iz susjedne Slovenije Andreja Novak i  Boštjan Kogovšek. Zbrajanjem bodova prema pasminama najbolji hrvatski pas bila je kujica malog engleskog hrta (vipeta) Reacometa u vlasništvu Christiana Langa, a uzgoja Renate Angelov iz Hrvatske.

Reacometa najbolji hr pas-foto Nikša Lalin
Reacometa najbolji hr pas-foto Nikša Lalin

Pas sa najviše bodova od svih prijavljenih pasa i pasmina (bestinfield) postigla je kujica španjolskog hrta Guadalajara de monte Podrido vlasnice Sonje Kosanc iz Slovenije.

Klub hrtova Hrvatske zahvaljuje aeroklubu Međimurje na predivnom terenu, svim donatorima te osobito Zlatanu Novaku (Vektra d.o.o) iz Varaždina, koji je cijelu utakmicu snimao dronom.

izvor: www.hrtovi.com

foto: Nikša Lalin

basenji
nagrade
najbolji hrvatski pas na natjecanju Reacometa
ruski hrt iz Austrije
ruski hrt Puškin sa vlasnicom Jelenom Haluga – Novak
Ruski hrtovi
suci utakmice
veterinarka Dijana Divjak sa malim engleskim hrtom – Zvrkom

 

Ostavi komentar