U Međimurju 157 novih slučajeva, osnovat će se bolnički COVID-19 centar za palijativnu skrb

Ukupan broj novih slučajeva u Međimurskoj županiji je 157. Oporavilo se 248 osoba, dok su 3 preminule. U nastavku prenosimo izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije u cijelosti.

– Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom su testirane 333 osobe od čega je evidentirano 150 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 248 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1633. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 28.100 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 1 pozitivnom slučaju. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 6 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 143 pacijenta pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 6 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 9 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smještena su 23 pacijenata, a njih 120 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 14 COVID-19 pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su tri osobe, dvije ženske osobe stare 90 i 85 godina te muška osoba stara 76 godina, svi s brojnim dodatnim teškim kroničnim bolestima.

U cilju daljnje održivosti zdravstvenog sustava koji, uslijed pandemije izazvane korona virusom, funkcionira u vrlo izazovnim okolnostima jučer je bio održan sastanak predstavnika Županijske bolnice Čakovec s osnivačem Međimurskom županijom. Dogovoreno je osnivanje bolničkog COVID-19 centra za palijativnu skrb. Temeljem te odluke, u nedjelju ujutro krenuli su radovi na adaptaciji prostora zgrade „Feštetić“ u krugu zdravstvenih ustanova, nabava potrebne opreme, doprema lijekova, dok će se tijekom sutrašnjeg dana dovesti i bolnički kreveti. Prostor će biti osposobljen za smještaj dvadesetak pacijenata. Tijekom vikenda uspostavljena je komunikacija s drugim zdravstvenim i obrazovnim institucijama koji će osigurati dodatni medicinski kadar. Očekuje se da će novi odjel krenuti s radom kroz 2-3 dana u kojem će biti smješteni COVID-19 pozitivni pacijenti kojima je potrebna palijativna skrb.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8:00 – 20:00, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7:00 do 15:00 na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite, priopćili su.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar