U Kotoribi predstavljena putujuća izložba najboljih fotografija bijelih roda i pripadajuća knjižica

Kotoriba izložba i knjiga Bijela roda (38)_resize
Sara Janković, Ivana Rojko, Mihaela Mesarić i Sara Srša

Javna ustanova Međimurska priroda u suradnji s međimurskim općinama proglašava godinu neke vrste (primjerice Godina kockavice – 2016. u Općinama Donji Vidovec i Općina Sveta Marija; Godina zvončića – 2017. u Općini Selnica; Godina jelenka – 2018. u Općini Nedelišće).

Ova, 2019. godina proglašena je u suradnji s Općinom Kotoriba – godinom bijele rode. Kotoriba ima najviše aktivnih gnijezda, a i najviše mladunaca po gnijezdu, njih čak 5 pa je s razlogom upravo Kotoriba prihvatila biti općina koja će obilježiti godinu bijele rode.

Kotoriba izložba i knjiga Bijela roda (7)_resize

Prigodno je uz tu temu objavljena knjiga u nakladi JU Međimurska priroda. Posvećena je bijeloj rodi  i na 64 stranice uz edukativne tekstove objavljeno je i 20 odabranih fotografija koje su pristigle na Natječaj koji je JU raspisala, upravo na temu Godine bijele rode.

Knjiga je prigodno predstavljena unutar programa obilježavanja Dana Kotoribe 2019. ove nedjelje uz otvaranje izložbe na temu Godine bijele rode. Autorima najboljih fotografija dodijeljene su prigodne nagrade, a primili su ih Nikola Tomašić (fotografija Izbor za miss), Silvo Benč (fotografija Poletarac) i Marko Kedmenec (fotografija U iščekivanju dana). Uz nagrađene autore u knjizi su objavljene i fotografije bijelih roda sljedećih autora: Mija Mance, Predrag Leak, Kristina Gudlin, Emili Sabol, Klaudija Kedmenec, Denis Filo, Vjeran Petrović, Robert Posavec, Miroslava Novak, Bojana Španiček Kanoti.

Ivana Rojko kazala je kako se na natječaj prijavilo 23 fotografa s čak 58 različitih fotografija iz života bijele rode. Odabir je bio poprilično težak jer je trebalo odabrati tek 20 najboljih.

Oblikovane su i prigodne promotivne majice i plakati na temu bijele rode. Organizirane su i radionice za djecu osnovnoškolske i predškolske dobe, a nedavno su održane i unutar programa Muzeologajnice u Muzeju Međimurja. Izložba je putujuća. Ove srijedu 18. rujna moći će se razgledati u preloškom muzeju, a u prosincu u Čakovcu u zgradi Scheier.

Nagrade autorima najboljih fotografija bijele rode uručio je ravnatelj JU Međimurska priroda Siniša Golub

 

Kotoriba izložba i knjiga Bijela roda (34)_resize

Marko Kedmenec, Nikola Tomašić i Silvo Benč primili su su novčanu nagradu od 500 kuna i knjige, plakate, majice na temu bijele rode

foto: rr

Ostavi komentar

xxx