U centru Čakovca obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dan protiv nasilja nad ženama
Javno u centru Čakovca izrazili da se protive nasilju nad ženama

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu se obilježava 25 studenog. Tim je povodom, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca u subotu organiziralo prigodno obilježavanje, priopćili su iz Grada čakovca.

Postavljanjem štanda u prijepodnevnim satima, članovi Povjerenstva su u suradnji s kolegama iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Udruge Zora, Centra za socijalnu skrb Čakovec – Obiteljski centar, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije te Sigurne kuće, građanima dijelili promotivne letke te narukvice s porukama o velikom problemu današnjice.

Kako je rekla Franciska Četković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, statistički podaci pokazuju kako se broj zabilježenih slučajeva nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, prema djeci i starijim osobama, bitno ne razlikuje od hrvatskog prosjeka.

Statistika prati dvije vrste podataka, prekršajna i kaznena djela vezana uz nasilje, a posebno zabrinjava činjenica da se posljednjih godina bilježi sve veća brutalizacija nasilja na temu čega se trenutno rade analize i pronalaze uzroci takvog ponašanja.

Povjerenstva za ravnopravnost spolova složna su u mišljenju kako kazne za počinitelje nasilja još uvijek nisu dovoljno visoke, nasilnici su skloni čestom ponavljanju prekršaja ili kaznenih djela, pa se uvelike radi na prevenciji. Isto tako, velik broj slučajeva nasilja nad ženama, ali i drugih oblika nasilja, još uvijek se ne prijavljuje.

Podršku obilježavanju Međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, u središtu Čakovca dali su čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, ali i ministar gospodarstva Darko Horvat i Mladen Novak, predsjednik Županijske skupštine.

Ostavi komentar